Nagyvilág

Náci kollaboránsnak nevezték Sorost

A Fox News műsorvezetőjének botrányos kijelentésétől hangos az amerikai sajtó. Glenn Beck, a radikális jobboldali Tea Party mozgalom egyik szószólója műsorában a nácikkal kollaboráló, a zsidók haláltáborba küldésében segédkező zsidó fiatalként írta le Sorost.

Glenn Beck, a jobboldali Fox News műsorvezetője úgy fogalmazott, hogy a 14 éves Soros „elkísérte azt az antiszemitát (keresztapját, a Földművelésügyi Minisztérium egykori alkalmazottját), hogy papírokat kézbesítsen a zsidóknak, elkobozza a vagyonukat és aztán elszállíttassa őket”. „Ezzel határozottan nem azt mondom, hogy George Soros élvezte volna, amit tett, vagy hogy lett volna választása. Mert 14 éves volt. Túl akarta élni. Vagyis nem ítélkezem. Ez rá és Istenre tartozik.” – mondta Beck, és hozzáfűzte, hogy „sokan” antiszemitának minősítenék Sorost, amit ő nem tesz. pp

Multisource political news, world news, and entertainment news analysis by Newsy.com

Beck szerint a magyar származású milliárdos szándékosan teszi tönkre az amerikai gazdaságot, hogy végül átvegye az irányítást. „Azon túl, hogy pénzügyileg térdre akar kényszeríteni bennünket, ocsmány hasznot is akar kaszálni rajtunk” – mondta Beck Sorosnak a dollár hanyatlásával kapcsolatos kijelentéseit idézve.

A nagy befolyással bíró amerikai-zsidó érdekvédelmi szervezet, a Rágalmazás Ellenes Liga közleményben reagált Glenn Beck azon állításaira, amelyben Sorost a nácikkal való kollaborálással vádolta. Abraham H. Foxman, a Rágalmazásellenes Liga országos igazgatója „sértőnek” és „borzalmasnak” minősítette Becknek kijelentéseit. „Egy fiatal fiút felelősnek tartani azért, ami a holokauszt idején körülötte történt” nem más, mint egy, a Soros „befeketítésére” indított erőfeszítés része, ami „sértő és borzalmas”.

A Fox kiállt Beck mellett a kirobbant vitában. Joel Cheatwood, a Fox News rangidős alelnöke közleményében úgy fogalmazott, hogy a Soros kamaszkorára vonatkozó információk közvetlenül az üzletember írásain és interjúin alapulnak, s hogy a gyerekkori cselekedeteivel kapcsolatban nem hangzott el negatív vélemény.

A The New York Times rámutatott, hogy Beck a múltban is többször felhördülést váltott ki a holokauszttal és a náci Németországgal kapcsolatos kijelentéseivel, de néhány zsidó vezető a védelmére kelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik