Nagyvilág

Féltik a brit bankárok prémiumaikat

Hétfői értesülések szerint titkos tárgyalások folynak a londoni City pénzintézetei között a bankári prémiumok meredek csökkentéséről, amelynek érdekében a brit kormány folyamatos és erőteljes nyomást fejt ki a bankokra.

Független londoni elemzők azonnal felhívták a figyelmet arra, hogy ezzel a brit költségvetés járna a legrosszabbul, ráadásul egy ilyen összehangolt lépéssel a bankok a versenytörvényt is megsértenék.

A BBC hétfőn közölte: értesülései szerint a brit piacon tevékenykedő legnagyobb bankok az idei év végi prémiumszezonban kifizetendő, hétmilliárd fontra (2300 milliárd forintra) becsült bankári jutalomösszeget “kollektív” módon négymilliárd fontra (1300 milliárd forintra) csökkentenék.

A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció már korábban jelezte, hogy a bankok “adóintézkedésekre” számíthatnak, ha “felháborítóan nagy” prémiumokat fizetnek alkalmazottaiknak az általános költségvetési megszorítások közepette.

Az egyik vezető londoni gazdaságelemző intézet, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) hétfőn kiadott gyorselemzésében azonban kiemelte: éppen a brit költségvetés járna igazán rosszul a prémiumcsökkentéssel, ugyanis ha a kifizetett prémiumtömeg 7 milliárd font helyett 4 milliárd fontra apad, az 1,8 milliárd font (600 milliárd forint) adókiesést okozna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik