Nagyvilág

Disszidensek okoznak feszültséget a két Korea között

Húszezer fölé emelkedett az Észak-Koreából Dél-Koreába menekülők száma – adta hírül az Associated Press hírügynökség.

A megnövekedett határátlépés mögött az egyre romló északi gazdasági körülmények állnak: az elmúlt három évben több mint tízezren hagyták el otthonaikat, és telepedtek le délen – jelentette be a szöuli kormány.

Phenjan a kilencvenes évek közepe óta külső élelmiszer-ellátásra szorul, azóta, hogy a természeti katasztrófák, és a gazdálkodás rossz menedzselését követően körülbelül 2 millióan haltak éhen Észak-Koreában.

A disszidensek többsége a kínai határ érintésével jut át Dél-Koreába, ahol aktivisták elmondása szerint észak-koreaiak ezrei rejtőznek. Közel 2500 ember jutott át délre 2007-ben, tavaly azonban már 2900-en értek célt, és ez a szám folyamatosan növekszik. A szöuli Egyesítési Minisztérium azon dolgozik, hogy megkönnyítse a menekültek beilleszkedését és letelepedését: ennek érdekében adókedvezményeket, és egészségügyi támogatást biztosítanak számukra.

A disszidensek kérdése jelentős súrlódásokat okoz a két Korea között. Nem minden Kínában rejtőzködőnek sikerül átjutnia Dél-Koreába, és akit visszaküldenek Észak-Koreába, arra kivégzés vár.

AJÁNLOTT LINKEK:

Kudarcot hozott Obamának Korea (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik