Külföld

15,4 százalék volt a görög hiány tavaly

admin
admin

2010. 11. 15. 11:59

Görögországban a korábbi becsléseknél jóval nagyobb, a hazai össztermék (GDP) 15,4 százaléka volt az államháztartási deficit tavaly - közölte az Eurostat a súlyos adósságválsággal küzdő euróövezeti tagország statisztikáinak felülvizsgálata alapján.

Az uniós statisztikai hivatal az államadósságra vonatkozó adatot is felfelé módosította, végleges becslése szerint a GDP 126,8 százalékát tette ki a görög állam adóssága 2009 végén. Az Eurostat tavasszal még 13,6 százalékos hiányt és 115,1 százalékos GDP-arányos államadósságot becsült.

A 2009-es költségvetést összeállító görög kormány eredetileg azzal számolt, hogy a deficit a 3 százalékos uniós határérték alatt marad. Ősszel azonban az októberi választások után felállt új kormány már úgy becsülte, hogy a deficit több mint 12 százalékra szökik fel. A bizonytalanság hatására Görögország az egész euróövezetet megrengető pénzügyi válságba süllyedt.
A görög adatokat fenntartásokkal kezelő Eurostat hónapokig elemezte a hiány alakulását. Hétfői beszámolójának megjelenése után az athéni pénzügyminisztérium közölte, hogy az idei hiány is nagyobb lehet a tervezettnél, nem 8,1 százalék, hanem valószínűleg 9,3 százalék lesz.

Ugyanakkor az új hiánycél azt jelenti, hogy Görögország a vártnál nagyobb mértékben faragja le a hiányt idén, a GDP 5,5 százalékát kitevő csökkentés helyett 6 százalékos deficitcsökkentést hajt végre – közölte a tárca, és hangsúlyozta, hogy nem kerül veszélybe a takarékossági erőfeszítések végső célja, továbbra is azzal számolnak, hogy 2014-re a hiány 3 százalék alá csökken.

Görögországot a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Unió (EU) és az Európai Központi Bank (EKB) 110 milliárd eurós hitele mentette meg a pénzügyi összeomlástól. A hitelezők hétfőn küldöttséget menesztettek Athénba a hitelcsomaghoz kapcsolódó megállapodás végrehajtásának ellenőrzésére. Ettől a vizittől függ, hogy az ország megkaphatja-e a kölcsön soron következő, harmadik részletét. Az IMF-EU-EKB hármas és a görög kormány megállapodása azt irányozza elő, hogy a tavaszi állás szerint 13,6 százalékos tavalyi hiány az idén 8,1 százalékra, jövőre pedig 7,6 százalékra csökkenjen.

A görög válság azt követően robbant ki, hogy a deficitcél tavaly őszi, szinte példátlan emelése miatt a nagy nemzetközi hitelminősítők egymás után rontották a görög adósbesorolást. A hitelminősítők azonban az osztályzatrontás előtt sem vesztegettek sok jó szót a görög közfinanszírozási helyzetre, sőt már korábban nyíltan a pénzügyi adatok manipulálásával vádolták a görög hatóságokat. A Fitch Ratings például már 2004 végén azt írta egy elemzésében, hogy a görög kormány kozmetikázza az államháztartási hiányadatokat, és valószínűleg az euróövezetbe is így sikerült bejutnia a dél-európai országnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.