Külföld

Washington béketervet javasol Izraelnek

admin
admin

2010. 11. 14. 06:32

Washington ötpontos béketervet javasolt Izraelnek, s ebben a ciszjordániai zsidó telepbővítések újabb, 90 napos befagyasztását kéri tőle - vált ismertté szombaton késő este izraeli diplomáciai forrásokból.

A washingtoni “ösztönző javaslatcsomagban” szerepel az, hogy az újabb telepbővítési moratórium nem vonatkozna Kelet-Jeruzsálemre. Emellett Washington ígéretet tesz arra, hogy többé kér hasonló önkorlátozást Izraeltől, miután lejárt az új, 90 napos moratórium.

A terv állítólag különféle biztonsági garanciákat tartalmaz Jeruzsálem számára a palesztin-izraeli békemegállapodás aláírása utáni időszakra vonatkozóan. Az Egyesült Államok kötelezettséget vállal arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában és más nemzetközi szervezetekben szembeszáll mindenfajta Izrael-ellenes állásfoglalással, amely politikai rendezést próbál ráerőszakolni a zsidó államra akarata ellenére. Emellett – diplomaták szerint – az amerikai kormányzat kérni fogja a kongresszust, hogy 20, radarok számára láthatatlan vadászképpel gyarapítsa Izrael haderejét.

Az izraeli miniszterelnök pénteken tárgyal Washingtonban Hillary clinton amerikai külügyminiszterrel, de a megbeszélések után egyikük sem tett említést a most megszellőztetett amerikai elképzelésekről. Netanjahu szombat este tájékoztatta a kabinet egyes tagjait a washingtoni megbeszélésekről, s névtelenül tájékoztató diplomáciai források szerint bemutatta nekik az ötpontos béketervet.

Hosszú szünet után szeptember 2-án újraindultak az izraeli-palesztin közvetlen béketárgyalások, de a palesztinok csakhamar ismét megszakították a párbeszédet, mert Izrael nem hosszabbította meg a ciszjordániai zsidó lakótelepek bővítésére vonatkozó, szeptember 26-án lejárt moratóriumot. A palesztinok az építkezések újbóli befagyasztásáig nem hajlandók tárgyalóasztalhoz ülni. Mahmúd Abbász palesztin elnök az izraeli építkezési terv miatt az ENSZ BT sürgős összehívását kérte.

Elemzők szerint erős amerikai támogatással Netanjahunak esélye van arra, hogy rávegye az általa vezetett kormánykoalíciót: ideiglenesen ismét hirdessenek moratóriumot a ciszjordániai zsidó lakótelepek bővítésére.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.