Nagyvilág

Újjászervezi pártját a burmai politikusasszony

Ang Szán Szu Csi, a házi őrizetéből szombaton elengedett burmai politikai vezető újraszervezi a pártját.

A Nobel-békedíjjal kitüntetett politikusasszony otthonában pártja aktivistáinak tartott vasárnap útmutatást a politikai feladatokról. A 65 éves politikusasszony az elmúlt húsz év vagy részét elzárva töltötte. Pártja két évtizeddel ezelőtt választást nyert, azonban a voksolás eredményét a burmai katonák megsemmisítették, és Szu Csit bebörtönözték, majd házi őrizetbe vetették. A politikus szabadon engedését üdvözölte az amerikai elnök és a dalai láma is.

Miután szabadon engedték Ang Szán Szu Csit, Rangoon utcáin megerősítették a rendőri jelenlétet.

A mianmari hatóságok szombaton megkezdték az ellenzéki Aung Szan Szú Kji házát körülvevő kordonok bontását is. Az ellenzéki vezető több száz híve már megjelent a helyszínen, a CNN szerint további ezrek érkeztek a környékre.

A korábban Burma néven ismert országban 20 év után először választásokat tartottak – vélhetően ezzel függ össze a hatóságok lépése. Az Amnesty International CNN-nek nyilatkozó szakértője szerint a rezsim taktikai okokból engedte el Aung Szan Szú Kjit. A múlt vasárnapi szavazás eredménye még mindig nem ismert, a junta csak részletekben szolgáltat információkat az eredményről. Az elemző szerint az ellenzéki politikus elengedése hivatott elterelni a figyelmet az ügyről, és a kormány ezzel szeretne pozitív képet kelteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik