Nagyvilág

Pokolgépes támadások Afganisztánban, sok halott

Lőfegyveres, illetve pokolgépes támadásokban meghalt vasárnap Afganisztánban öt külföldi katona, három rendőr és három polgári lakos - közölte a NATO és a helyi hatóságok.

E támadások és az előző napi ostrom a dzsalalábádi NATO-támaszpont ellen jelzik, hogy a lázadók harci kedve nem csökken az amerikai erők létszámának és tűzerejének megnövelése ellenére sem.

Két külföldi katonát pokolgépek öltek meg az ország déli részén. A kandahári rendőrség szerint az egyik pokolgépes támadás Szpin Boldak körzetben történt, a pakisztáni határ közelében. A három másik külföldi katona lázadók lőfegyveres támadásában halt meg az ország keleti részén – közölte a NATO, de szokás szerint részleteket nem közölt az esetekről. A tálibok egyik támadásában szombaton is életét vesztette három külföldi katona, akkor Afganisztán déli részén. Ezekkel az esetekkel az idén már 641 külföldi katona halt meg az idén Afganisztánban az icasualties.org című honlap szerint.

A dán védelmi minisztérium bejelentette vasárnap, hogy egy dán NATO-katona meghalt aznap egy pokolgépes támadásban Hilmend tartományban. Elképzelhető, hogy ő az egyike annak a kettőnek, akinek a halálát a NATO bejelentette.

A három afgán rendőr út mentén elhelyezett pokolgépek felrobbanásában halt meg Uruzgán tartományban – közölte a tartományi kormányzó. A robbanásokban két további rendőr megsebesült. A tálibok jelentkeztek e robbantások végrehajtóiként.

A kandahári Dzsalalábádban – ott ahol szombaton öngyilkos merénylők támadták meg a NATO-támaszpontot – pokolgépeket robbantottak, és ezek három polgári lakos halálát okozták, másik húsz pedig megsebesült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik