Nagyvilág

Egyezkedik Japán és Kína

Japánnak és Kínának sikerült tompítania területi vitájukat a jokohamai APEC-csúcsértekezleten.

A japán kormányfő vasárnap kijelentette, hogy a két ország közötti gazdasági kapcsolatoknak nem szabad kárt szenvedniük az ilyen viták miatt. A kínai elnök pedig közölte: országa elkötelezett amellett, hogy jószomszédi, illetve baráti kapcsolatai legyenek szomszédaival.

Kan Naoto japán kormány kétoldalú megbeszélés keretében tárgyalt szombaton Hu Csin-tao (Hu-Jintao) kínai elnökkel az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés szervezetének csúcstalálkozóján. A két ország között szeptemberben kiéleződött a feszültség egy dél-kínai-tengeri hajóincidens miatt. Mindkét államférfi hangsúlyozta tárgyalásukon, hogy fontos a két ország kapcsolatainak javítása.

Kan vasárnapi sajtóértekezletén azt mondta: attól, hogy két országnak területi “ügye” van egymással, még lehetnek jó gazdasági, kulturális és személyek közötti kapcsolataik. Mindazonáltal kijelentette: a két ország között nincs területi vita, mert a Kelet-kínai-tengeren lévő, szóban forgó, földgázban gazdag szigetek Japánhoz tartoznak. Ezzel a kijelentésével valószínűleg le tudja csendesíteni hazai bírálóit, de ismét felbosszantja Kínát.

Maehara Szeidzsi japán külügyminiszter arra kérte vasárnap kínai hivatali kollégáját, hogy a két ország újítsa fel tárgyalásait a vitatott hovatartozású gázmezők fejlesztéséről. Jang Csie-cse (Yang Jiechi) azt válaszolta erre, hogy a tárgyalások felújításához megfelelő légkör kell, ami arra utal, hogy nincs előrelépés az ügyben. Közös közleményükben azt írták: mindkét félnek erőfeszítéseket kell tennie viszonyuk javítására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik