Külföld

Nemet mondtak a meleg katonákra

admin
admin

2010. 11. 13. 11:02

Az amerikai legfelsőbb bíróság elutasította azt a folyamodványt, amely kezdeményezte, hogy a Pentagon törölje el a homoszexuálisok katonai szolgálatára vonatkozó tilalmat. A kérelmet a Log Cabin Republicans nevű szervezet nyújtotta be, amely azt kívánta elérni, hogy az amerikai védelmi minisztérium ne alkalmazza többé az úgynevezett "ne kérdezd, ne mondd el" törvényt.

Az 1993-ban bevezetett jogszabály szerint a fegyveres erők kötelékében szolgáló személyek nem kötelesek elárulni nemi identitásukat, ám akiről kiderül, hogy homoszexuális, azt a Pentagonnak kötelező leszerelnie.

Választási kampánya idején Barack Obama elnök ígéretet tett a “ne kérdezd, ne mondd el” törvény visszavonására, ám az erről hozott, támogató képviselőházi döntést idáig nem követette hasonló szenátusi határozat, pedig a Log Cabin Republicans folyamodványa nyomán októberben egy szövetségi bíró alkotmányellenesnek minősítette.

Az igazságügyi minisztérium hivatalból megfellebbezte az ítéletet, aminek eredményeképpen a fellebbviteli bíróság mindaddig engedélyt adott a törvény alkalmazására, amíg a testület ki nem vizsgálja az ügyet.

Ezt támadta meg a Log Cabin Republicans, amely arra kérte a legfelsőbb bíróságot, hogy avatkozzon közbe és függessze fel az ideiglenes engedélyt. Az ügy a fellebbviteli bíróságon folytatódik majd.

Az egyre bonyolultabbá váló jogi eljárás közepette a Pentagon fokozatosságra törekvő, átmeneti megoldásokat dolgozott ki a homoszexuális jelentkezők besorozásával kapcsolatban. Több katonai vezető pedig úgy vélekedett, hogy a tilalom azonnali feloldása alááshatja a katonai műveleteket, a harci szellemet és a toborzást.

Egy, a Pentagon által a közelmúltban elvégeztetett felmérés ugyanakkor megállapította, hogy a nyíltan homoszexuális katonák megjelenése a haderő kötelékében csak minimális veszélyt jelentene az amerikai háborús erőfeszítésekre.

A szenátus a tervek szerint a jövő héten tűzi napirendjére a kérdést.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.