Nagyvilág

Élesedik a helyzet Koszovóban

Egyre élesebb a feszültség az albánok és a szerbek között Koszovó északi részén, a problémát csak az etnikumok közötti párbeszéddel lehetne megoldani - jelentette ki pénteken az ENSZ térségbeli különmegbízottja.

Az ENSZ egyik legnehezebb feladata, hogy közvetítő szerepet játsszon a nemzeti közösségek között – mondta Lamberto Zannier az úgynevezett Biztonsági Tanácsban annak kapcsán, hogy Koszovó északi részén állandósultak az erőszakos incidensek annak ellenére, hogy a helyzet stabilnak látszott egy ideig.

Ez az a térség, ahol főként szerbek élnek, akik nagyon kényes viszonyban állnak a többségi albánokkal azóta is, hogy Koszovó 2008 februárjában kikiáltotta egyoldalúan függetlenségét Szerbiától.

A különmegbízott szerint továbbra is nagyon fontos, hogy gyakorlati megoldásokat találjanak azoknak a nézeteltéréseknek a feloldására, amelyek Belgrád és Pristina között feszülnek Koszovó függetlenné válásával kapcsolatban. “Jó szándékkal tudnak találni ilyen megoldásokat” – szögezte le Zannier.

Függetlenné válása óta a legsúlyosabb belpolitikai válságát élte át a közelmúltban Koszovó. A parlament november 2-án megszavazta a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. Ennek nyomán a korábban februárra kitűzött előrehozott választásokat már december 12-én megtartják. A kormánybuktató előterjesztést megszavazták a Hashim Thaci kormányfő vezette Koszovói Demokratikus Párt (PDK) képviselői is. Ennek az lehet a magyarázata, hogy az előre hozott választások Thacinak és a PDK-nak kedveznek, mert a koszovói miniszterelnök így megerősítheti saját maga és pártja pozícióját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik