Külföld

A homoszexuálisok továbbra sem lehetnek katonák Amerikában

admin
admin

2010. 11. 12. 21:25

Az amerikai legfelsőbb bíróság pénteken elutasította azt a folyamodványt, amely kezdeményezte, hogy a Pentagon törölje el a homoszexuálisok katonai szolgálatára vonatkozó tilalmat.

A kérelmet a Log Cabin Republicans nevű szervezet nyújtotta be, amely azt kívánta elérni, hogy az amerikai védelmi minisztérium ne alkalmazza többé az úgynevezett „ne kérdezd, nem mondd el” törvényt. Az 1993-ban bevezetett jogszabály szerint a fegyveres erők kötelékében szolgáló személyek nem kötelesek elárulni nemi identitásukat, ám akiről kiderül, hogy homoszexuális, azt a Pentagonnak kötelező leszerelnie.

Választási kampánya idején Barack Obama elnök ígéretet tett a törvény visszavonására, ám az erről hozott, támogató képviselőházi döntést mindezidáig nem követette hasonló szenátusi határozat.

A Log Cabin Republicans folyamodványa nyomán októberben egy szövetségi bíró alkotmányellenesnek minősítette a „ne kérdezd, ne mondd el” törvényt. Az igazságügyi minisztérium hivatalból megfellebbezte az ítéletet, aminek eredményeképpen a fellebbviteli bíróság mindaddig engedélyt adott a törvény alkalmazására, amíg a testület ki nem vizsgálja az ügyet.

Ezt támadta meg a Log Cabin Republicans, amely arra kérte a legfelsőbb bíróságot, hogy avatkozzon közbe és függessze fel az ideiglenes engedélyt. Az ügy a fellebbviteli bíróságon folytatódik majd.

Az egyre bonyolultabbá váló jogi eljárás közepette a Pentagon fokozatosságra törekvő, átmeneti megoldásokat dolgozott ki a homoszexuális jelentkezők besorozásával kapcsolatban. Több katonai vezető úgy vélekedett, hogy a tilalom azonnali feloldása alááshatja a katonai műveleteket, a harci szellemet és a toborzást. Egy, a Pentagon által a közelmúltban elvégeztetett felmérés ugyanakkor megállapította, hogy a nyíltan homoszexuális katonák megjelenése a haderő kötelékében csak minimális veszélyt jelentene az amerikai háborús erőfeszítésekre.

A szenátus a tervek szerint a jövő héten tűzi napirendjére a kérdést.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.