Nagyvilág

A homoszexuálisok továbbra sem lehetnek katonák Amerikában

Az amerikai legfelsőbb bíróság pénteken elutasította azt a folyamodványt, amely kezdeményezte, hogy a Pentagon törölje el a homoszexuálisok katonai szolgálatára vonatkozó tilalmat.

A kérelmet a Log Cabin Republicans nevű szervezet nyújtotta be, amely azt kívánta elérni, hogy az amerikai védelmi minisztérium ne alkalmazza többé az úgynevezett „ne kérdezd, nem mondd el” törvényt. Az 1993-ban bevezetett jogszabály szerint a fegyveres erők kötelékében szolgáló személyek nem kötelesek elárulni nemi identitásukat, ám akiről kiderül, hogy homoszexuális, azt a Pentagonnak kötelező leszerelnie.

Választási kampánya idején Barack Obama elnök ígéretet tett a törvény visszavonására, ám az erről hozott, támogató képviselőházi döntést mindezidáig nem követette hasonló szenátusi határozat.

A Log Cabin Republicans folyamodványa nyomán októberben egy szövetségi bíró alkotmányellenesnek minősítette a „ne kérdezd, ne mondd el” törvényt. Az igazságügyi minisztérium hivatalból megfellebbezte az ítéletet, aminek eredményeképpen a fellebbviteli bíróság mindaddig engedélyt adott a törvény alkalmazására, amíg a testület ki nem vizsgálja az ügyet.

Ezt támadta meg a Log Cabin Republicans, amely arra kérte a legfelsőbb bíróságot, hogy avatkozzon közbe és függessze fel az ideiglenes engedélyt. Az ügy a fellebbviteli bíróságon folytatódik majd.

Az egyre bonyolultabbá váló jogi eljárás közepette a Pentagon fokozatosságra törekvő, átmeneti megoldásokat dolgozott ki a homoszexuális jelentkezők besorozásával kapcsolatban. Több katonai vezető úgy vélekedett, hogy a tilalom azonnali feloldása alááshatja a katonai műveleteket, a harci szellemet és a toborzást. Egy, a Pentagon által a közelmúltban elvégeztetett felmérés ugyanakkor megállapította, hogy a nyíltan homoszexuális katonák megjelenése a haderő kötelékében csak minimális veszélyt jelentene az amerikai háborús erőfeszítésekre.

A szenátus a tervek szerint a jövő héten tűzi napirendjére a kérdést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik