Nagyvilág

“Ósdi Orbán, vörös áradatba fúl a gazdaság”

A kolontári iszapömlésben nem csak tíz ember halt meg: a mérgező vörös áradatba belefulladt a magyar gazdaság önállóságának a maradéka is - írta a Süddeutsche Zeitung.

Michael Frank írásában emlékeztetett arra, hogy az októberi katasztrófa keltette felháborodás árnyékában a budapesti kormány “abszolút beavatkozási jogokkal ruházta fel magát, és drasztikusan csorbította az alkotmánybíróság felülvizsgálati lehetőségeit” és állami fennhatóság alá helyezte az ajkai alumíniumgyárat. Egyúttal, a kétharmados többség megszavazta azt a törvényt, amely erre lehetőséget nyújtott.

A tudósító szerint nemzetvédelmi kérdésekben, külső fenyegetés vagy a környezetre leselkedő komoly veszély esetén a kormány megteheti ezt, “a magyar törvényben azonban figyelemre méltó, hogy nincs meghatározva, mikor következik be az állam vagy a környezet szempontjából vészhelyzet”.

“Arra sem található előírás, hogy miként és milyen feltételek között születik meg a döntés arról, mely vállalat kerül állami felügyelet alá, és ki ellenőrzi azt. A kormánynak teljesen szabad keze van, összefoglaló néven ezt felhatalmazási törvénynek lehet nevezni” – áll a cikkben.

A szerző azt is kifejti: az Orbán-kormány eszmei síkon ósdi nemzeti antikapitalista irányvonalat követ. “Ebben a keretben rejlik a törvény különös pikantériája, ugyanis a jelenlegi parlamenti többség választási propagandája folyton a magyar gazdaságra telepedő, homályosan körülírt “külföldi uralom” ellen uszított. Erre rímelt, amikor az ország – amely 2009-ben az EU-val és az IMF-fel összefogva menekült meg az államcsődtől – megtagadta a Nemzetközi Valutaalap szigorú takarékossági célkitűzéseinek elfogadását” – véli Frank.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik