Külföld

Holtponton a G20-ak

admin
admin

2010. 11. 11. 20:33

Holtpontra jutottak a tárgyalások csütörtökön a világ vezető gazdasági hatalmait tömörítő G20 csoport csúcstalálkozóján az állam- és kormányfők megállapodását előkészítő bizottságban, az orosz delegáció szerint pedig már a Húszak egysége is veszélybe került.

A szöuli csúcsértekezlet zárónyilatkozatát előkészítő bizottságban nem sikerül rendezni az Egyesült Államok és a legtöbbet exportáló két ország, Kína és Németország között hetek óta tartó viszályt a kivitel állami korlátozásának kérdése körül – mondta a házigazda dél-koreai kormány szóvivője. A nyilatkozat szövegezésén dolgozó bizottság egyelőre “nem találja a középutat”, és a főtárgyalók még abban sem tudtak megállapodni, hogy mikor folytassák az egyeztetést – tette hozzá a szóvivő.

Az értekezlet egyik fő témája az, hogy miként lehet politikai eszközökkel irányítani a nemzetközi kereskedelmi folyamatokat. Washington a kereskedelmi mérleg hiányát vagy többletét a hazai össztermék (GDP) 4 százalékában maximalizálná, Berlin ezt elutasítja. “Számszerűsített célokat Németország nem fogad el” – szögezte le Angela Merkel kancellár még szerdán. A másik kulcskérdés az árfolyam-politika: az exportnál sokkal többet importáló, krónikus mérleghiánytól szenvedő Egyesült Államok azzal vádolja Kínát, hogy a jüan mesterségesen alacsonyan tartott árfolyamával szerez versenyelőnyt a kínai cégeknek. Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter csütörtökön is megjegyezte egy interjúban, hogy Kína, a világ második számú gazdasága az elszabaduló infláció veszélyének teszi ki magát árfolyam-politikájával.

Mások éppen az amerikai vezetést vádolják azzal, amivel Washington Kínát. Alan Greenspan, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed korábbi elnöke szerint a Fed új, 600 milliárd dolláros programja a dollár gyengítését célozza. “Soha nem tennénk ilyet” – reagált Geithner a CNBC-nek adott interjúban.

Oroszország egyszerre több országot bírál és a csoport egységét félti. “Különösen aggasztó, hogy egy sor ország egyoldalú döntéseivel gyengíti devizáját, ami nyugtalaníthatja a piaci szereplőket és heves árfolyam-ingadozáshoz vezethet” – mondta az orosz delegáció egy tagja a Reutersnek. A hírügynökség beszámolója szerint Oroszország úgy ítéli meg, hogy veszélybe került a G20 csoport egysége. “Világos, hogy nehezebb egyetértésre jutni most, amikor már túl vagyunk a gazdasági válság legsúlyosabb szakaszán, mégis a globális célokra és problémákra kellene koncentrálni” – ismertette az orosz álláspontot a Reuters forrása.
“Ez a csúcstalálkozó a hitelesség próbája” – mondta José Manuel Barroso, a G20 csoportban az Európai Uniót képviselő Európai Bizottság elnöke. “A kérdés az, hogy milyen messzire tudunk elmenni a globális növekedést és a munkahelyteremtést serkentő megállapodás érdekében. A G20-nak sikerült megakadályozni, hogy elsüllyedjen a világgzadaság hajója, és sikerült újraindítani a motort, de nem haladunk még teljes gőzzel előre. Újra meg kell mutatnunk, hogy a G20 a globális gazdasági együttműködés legfőbb fóruma” – mondta Barroso.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.