Külföld

Forrni fog a levegő a G20-aknál

admin
admin

2010. 11. 11. 07:34

Ma kezdődik a világ húsz vezető gazdaságát tömörítő G20 csoport ötödik csúcstalálkozója a dél-koreai Szöulban, ami várhatóan komoly feszültségek között fog zajlani.

A kétnapos csúcstalálkozót előkészítő maratoni, azaz 14 órás tárgyaláson minden ország ragaszkodott a saját álláspontjához, és heves vita bontakozott ki. “Többen felemelték a hangjukat, és senki sem volt hajlandó kompromisszumra. Még a terem ajtaját is nyitva kellett tartani, annyira felforrósodott a levegő” – mondta Kim Jun Kjung, a rendező dél-koreai kormányzat szóvivője.

Ennek az az oka, hogy szögesen eltér a legfontosabb
szereplők felfogása arról, milyen módszerekkel küzdjék le a világgazdasági
egyensúlytalanságokat és miként indítsák be a növekedést.

Erre példa, hogy Angela Merkel német kancellár például a találkozó elé időzített nyilatkozatában arra figyelmeztetett: az USA pénzügyi politikája – a 600 milliárd dolláros újabb gazdaságösztönző csomag – rendkívül kockázatos. “Senkinek sem állhat érdekében, hogy újabb piaci buborékok alakuljanak ki. Most inkább arra kellene törekednie mindenkinek, hogy a válságot megelőző időszakhoz képest tartósabb és fenntarthatóbb növekedési pályára álljon a világgazdaság”- mondta a kancellár.

A legmélyebb ellentét az Egyesült Államok és Kína között feszül. Ugyanis Washington hosszú ideje azzal vádolja a pekingi vezetést, hogy a jüan alacsonyra szorított árfolyamával szerez előnyt az exportra termelő vállalatoknak. Az árfolyam-politika bírálói a jüan felértékelését szorgalmazzák, Peking azonban elutasítja a követelést.

Hasonló vád éri Amerikát is, a likviditás mesterséges felduzzasztása a dollár gyengüléséhez vezet, ami más országokban nehéz helyzetbe hozza az exportra termelő vállalatokat – kifogásolják sokan. Elemzők szerint valóságos árfolyamháború van kibontakozóban, aminek egyik hatása, hogy számos deviza túlzottan felértékelődik. Nagy fejlődő országok – például Brazília és Indonézia – már korlátozzák is a tőkeáramlást a felértékelődés veszélye miatt.

Mindenkinek megfelelő zárónyilatkozatot tető alá hozni így igen nehéz lesz – jósolják megfigyelők. Ráadásul más égetően fontos témák is szerepelnek a napirenden, köztük a kereskedelmi korlátozások feloldásának kérdése, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) 2001-óta húzódó tárgyalási fordulójának lezárása, valamint energetikai és klímavédelmi ügyek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.