Nagyvilág

Bíróság elé állítanák Busht

Az előző amerikai elnök bíróság elé állítását követeli az Amnesty International (AI) a "vízbefojtásos" (waterboarding) vallatási módszer alkalmazása miatt.

Mint a Neue Zürcher Zeitung című svájci lap az AI szerdai közleménényére hivatkozva jelentette, Barack Obama amerikai elnök kormányának kötelessége büntetőjogi lépéseket tenni Bush ellen, miután a volt amerikai elnök kedden megjelent emlékirataiban elismerte ennek a hevesen bírált vallatási módszernek az alkalmazását hivatali időszaka során.

“A nemzetközi jog alapján mindenkit, aki kínzásban vétkes, bíróság elé kell állítani, és ez alól nem kivétel George W. Bush volt elnök sem” – írta Claudio Cordone, az AI vezérigazgatója a közleményben. Az emberi jogi szervezet azt is követeli, hogy állítsanak fel egy különbizottságot, amelynek az lenne a feladata, hogy kivizsgálja a Bush elnöksége időszakában, 2001 és 2009 között az emberi jogok megsértését, melyeket a terrorellenes háború ürügyén követtek el.

Bush utóda, Barack Obama röviddel hivatalba lépése után, 2009-ben megtiltotta a vízbefojtásos vallatási módszer alkalmazását.

George W. Bush memoárja, a Döntési pontok már magyarul is kapható. Greskovits Endre, az Ulpius-ház kiadónál megjelent kötet szerkesztője elmondta: szeptember elején kapták meg a kéziratot, így az idő rövidsége miatt hat fordítóval kellett dolgozniuk.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bush: “Újra megkínoztatnám Khalid Sheikh Mohammedet” (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik