Külföld

A kolerajárvány elérte a haiti fővárost

admin
admin

2010. 11. 10. 11:30

A haiti egészségügyi miniszter megerősítette, hogy az ország nagy részét sújtó kolerajárvány elérte a 3 milliós fővárost,Haiti-egészségügy-járvány
JAVÍTÁS - A kolerajárvány elérte a haiti fővárost - hivatalos megerősítés

Felhívjuk előfizetőink figyelmét, hogy a 2010. november 10. 11:21 órakor kiadott, A kolerajárvány elérte a haiti fővárost - hivatalos megerősítés című anyagunk keltezése helyesen: Port-au-Prince-t is, miután eddig már 73 betegnél állapították meg a kórt - adta hírül a BBC News.

A hatóságok hétfőn még csak egy igazolt megbetegedésről tájékoztattak. A január 12-i földrengés által lerombolt városban, ahol a lakók fele sátortáborokban él, a kolera gyors terjedésére számítanak.

A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) azt jósolja, hogy Haitiban az elkövetkező években még több tízezren fertőződhetnek meg a kórral. A haiti egészségügyi minisztérium keddi közlése szerint október óta már 583 ember életét követelte a hasmenéssel és hányással járó, gyors kiszáradáshoz vezető betegség.

Port-au-Prince-ben most több tucat koleragyanús esetet vizsgálnak, túlnyomórészt az egyre bővülő Cité Soleil nyomornegyedben, országszerte pedig már több mint 9 ezer embert kezelnek a betegség tüneteivel.

“A kolerajárvány már nem csak egy egyszerű egészségügyi szükséghelyzet, hanem nemzetbiztonsági üggyé vált” – hangsúlyozta Gabriel Thimote, a közegészségügyi minisztérium főigazgatója egy sajtótájékoztatón.

Jon Kim Andrus, a PAHO igazgatóhelyettese elmondta, hogy nehéz jóslatokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, milyen méreteket ölt majd a betegség Haitiban. Az egészségügyi szervezet az 1990-es években Peruban kitört, majd 16 latin-amerikai országra átterjedt, 6 éven át tartó kolerajárvány statisztikái alapján azonban arra a következtetésre jutott, hogy akár 270 ezren is megfertőződhetnek a 10 milliós közép-amerikai országban. Andrus ugyanakkor megjegyezte: a helyzet akár a jósoltnál is rosszabb lehet, tekintettel arra, hogy Haitiban rosszabb körülmények uralkodnak, mint annak idején Peruban, és eddig a halálozási arány is magasabb annál, mint amit a latin-amerikai járvány tombolásakor feljegyeztek. A szakember szerint a legfontosabb teendő most a haiti lakosság felvilágosítása a betegség megelőzésével, illetve kezelésével kapcsolatos tudnivalókról.

A múlt héten a karibi országon átvonuló Tomas hurrikán, és a vele járó heves esőzések csak tovább nehezítették a lakosság hozzáférését az alapvető higiéniához, és sokan szennyezett vízből isznak, amely a betegség terjedésének egyik fő forrása. A Port-au-Prince-ben dolgozó segélymunkások elmondták, hogy a legnagyobb biztonságban még mindig a sátortáborok lakói vannak, akik hozzá tudnak férni a tiszta vízhez, ellenben a régi fővárosi nyomornegyedekben élők komoly veszélynek vannak kitéve.

A PAHO arra is figyelmeztet, hogy a kolerajárvány könnyen átterjedhet a szomszédos Dominikai Köztársaságra, s ezért szakértőket küldött az országba a lakosság felkészítése céljából.
Október végi megjelenése óta a betegség Haiti tíz megyéjének felére terjedt ki. Az országban korábban még sohasem jegyeztek föl kolerát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.