Külföld

Kampány kezdődött Szlovákiában

admin
admin

2010. 11. 10. 10:41

Megkezdődött szerdán a november 27-re kiírt szlovákiai helyhatósági választások hivatalos kampánya. A választási kampány 48 órával a voksolás kezdete előtt ér véget.

Országos szinten több mint 21 ezer önkormányzati képviselőt és mintegy 2900 polgármestert választanak meg.

Míg Szlovákia magyarok lakta déli vidékein korábban egy magyar párt versengett a magyarok szavazatiért, az idén kettő fog: az 1998-ban alakult Magyar Koalíció Pártja (MKP) mellé felzárkózott a tavaly alakult Híd polgári párt is.

A júniusi parlamenti választásokon a Híd volt sikeresebb, s most 14 képviselője van a törvényhozásban. Az MKP öt százalékon aluli támogatottsággal nem került be a szlovák parlamentbe. Bár a két párt együttműködése a helyhatósági választások alkalmával nem széles, központi szinten egyenlő a nullával, helyi szervezeteik több településen is közös polgármesterjelöltet támogatnak.

Dél-Szlovákia mintegy félezer, magyarok lakta településein mindkét párt jelen van. Az MKP közölte, hogy 246 településen indít önálló polgármesterjelöltet, ugyanakkor több tucatnyi esetben független vagy koalíciós jelöltet támogatnak. Őry Péter, az MKP önkormányzati alelnöke szerint a párt gyakorlatilag most is jelen van mindenütt ott, ahol négy éve indított jelölteket. A Híd több mint 260 önálló polgármesterjelöltet indít, s ugyancsak támogat számos koalíciós és független jelöltet.

Míg az MKP a szlovákok lakta északi régiókban nincs jelen, a Híd a szlovák választókat is megpróbálja megszólítani. Trencsén, Zsolna és Eperjes megyékben összesen 106 polgármesterjelöltet és 465 képviselőjelöltet indít vagy támogat a Híd az önkormányzati választásokon. Bugár Béla, pártelnök szerint a Híd jelöltjeinek számát befolyásolja, hogy a szlovákok lakta területeken még nem sikerült kiépíteni a teljes pártstruktúrákat.

A szlovák sajtó úgy látja, az önkormányzati választási kampány döntően a helyi témákra fog összpontosítani, sokkal kevesebb lesz benne az ideológia és a nagypolitika, mint a júniusi parlamenti választás kampányában. Általános a várakozás, hogy a helyi önkormányzatok többségében is a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt fogja megszerezni a legtöbb helyet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.