Nagyvilág

A britek szerint Bush hazudott memoárjában

A brit hatóságok szerint semmi sem támasztja alá George W. Bush amerikai elnök azon állítását, hogy a waterboarding néven ismert kínzás, a szimulált vízbefojtás során nyert hírszerzési adatok segítettek megakadályozni nagy-britanniai terrortámadásokat.

Aligha akadályozhatták meg a kínzások által szerzett információk a Heathrow elleni merényletet, hiszen Khálid Sejk Mohammedet, akitől Bush szerint az értesülések származnak, egy hónappal a terv leleplezése után fogták el – állítják a brit hatóságok.

Bush az Egyesült Államokban kedden polcokra került, Decision Points című memoárkötetében azt állítja, hogy mindössze három al-Kaida tagot, köztük Khálid Sejk Mohammedet vallatták waterboardinggal, és az így nyert információk segítettek “amerikai diplomáciai létesítmények, a Heathrow reptér és a Canary Wharf – London felhőkarcolókkal tarkított üzleti negyede – elleni terrortámadások megakadályozásában”.

A britek szerint Bush hazudott memoárjában 1

A Guardiannak nyilatkozó brit titkosszolgálati források elismerik, hogy a Mohammedtől megszerzett információk “különlegesen értékesek” voltak, de ezek alapvetően az al-Kaida szerkezetéről, nem pedig jövőbeni támadásokról szóltak. Azt is állították, hogy nem volt tudomásuk a kínzásról. Az MI5, a brit elhárítás akkori igazgatója, Eliza Manningham-Buller szerint a brit kormány többször is tiltakozott a kínzás ellen, de az amerikaiak eltitkolták előlük, hogy Mohammedből is kínzással szedték ki az értesüléseket. A brit kormány illetékesei még kedden is azt állították a Guardiannak, hogy az amerikaiak nem ismertették velük Mohammed fogva tartásának körülményeit.
David Davis, a konzervatív párt korabeli árnyék-belügyminisztere szerint Bush azt próbálja igazolni a könyvében, hogy a brit életek megmentése érdekében kellett kínzást használni, és nem volt más módszer az értesülések megszerzésére. Ezzel szemben Davis szerint a britek tapasztalatai azt mutatják, hogy “mindig jobb eredményt értünk el, ha erő helyett az agyunkat használtuk”. pp

Multisource political news, world news, and entertainment news analysis by Newsy.com

Hogy a kínzással kiszedett értesülések mennyire megbízhatóak, azt jól példázza Bush másik példatörténete is. Ennek főszereplője a 2002-ben, Pakisztánban elfogott Abu Zubajdah, aki a kínzások hatására beismerte, hogy az al-Kaida kapcsolatban áll Szaddám Huszeinnel, és hogy Irak radioaktív piszkos bombák gyártására készül. Irak lerohanása után nyilvánvalóvá vált mindkét állítás hamissága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik