Nagyvilág

Új Szó: magyarellenes a szlovák párt kezdeményezése

A pozsonyi napilap szerint a szlovákiai magyarok ellen irányul a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) javaslata a köztisztviselői törvény módosításáról.

Ennek értelmében a párt kezdeményezte, hogy a kettős állampolgárok a jövőben ne lehessenek a tagjai a rendőrségnek, a biztonsági szolgálatoknak és az igazságügyi szerveknek. A KDH azon az alapon módosítaná a köztisztviselőkről szóló törvényt, hogy “egyes funkciók megkövetelik az átlagon felüli lojalitást Szlovákiával szemben” – mutat rá az Új Szó cikkének szerzője.

Tokár Géza szerint a kezdeményezés már csak azért is vicces kissé, mert a tervezetet benyújtó képviselők elismerik, jelenleg is számos kettős állampolgár ténykedik a rendőrség vagy éppen a vám- és pénzügyőrség kötelékében, sőt, az ügyészek között is vannak olyanok, akik több útlevéllel rendelkeznek.

“Ezek a köztisztviselők semmivel sem lettek kevésbé lojálisak az államhoz az elmúlt hetekben, hónapokban, sőt, korábban senki sem kérdőjelezte meg az elhivatottságukat és szakértelmüket” – mutat rá a szerző.

Tokár hozzáteszi: “Az alapvető probléma – mint korábban annyiszor – a felvidéki magyarsággal kapcsolatos teljes bizalmatlanságban rejlik. A szlovákiai magyar ugyanis léténél fogva gyanús elem, lojalitása és Szlovákiához való kötődése megkérdőjelezhető.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik