Nagyvilág

Bush kitálal életrajzi könyvében

Nem volt rossz döntés az Irak elleni háború – írja George W. Bush volt amerikai elnök kedden megjelent memoárkötetében. Az elnök szerint bosszantó, hogy nem találtak tömegpusztító fegyvereket, de a világnak még így is jobb Szaddám Huszein nélkül. Életrajzi kötetében Bush beszél alkoholizmusáról is és elismeri, hogy több esetben személyesen engedélyezte a vízbefojtásos technikán alapuló vallatási eljárást.

„Senkit nem rázott meg jobban, senki nem volt bosszúsabb nálam, amikor nem találtunk tömegpusztító fegyvereket Irakban” – mondta Bush, aki az NBC televízióban jelent meg, hogy reklámozza a kötetet, amely kedden került a polcokra az Egyesült Államokban.

A kérdésre, miszerint fontolgatja-e, hogy bocsánatot kérjen a hibákért, azt mondta: „A bocsánatkérés alapvetően azt jelentené, hogy a döntés rossz volt. Nem hiszem, hogy rossz döntés volt”. A világnak jobb Szaddám Huszein nélkül és a 25 millió irakinak is, akiknek most esélyük van szabadságban élni – tette hozzá. Az elnök az NBC riporterének ugyanakkor elismerte, hogy rossz döntés volt sikeresen elvégzett feladatként tekinteni és örömtáncot járni az iraki invázió után, mert kiderült, hogy rendkívül nehéz helyzetet idéztek elő az országban. pp

Multisource political news, world news, and entertainment news analysis by Newsy.com

Bush 500 oldalas, „Decision Points” (Döntéskényszerek”) című könyve egyebek mellett 14 eseményről szól, amelyekben döntést kellett hoznia hivatali ideje alatt. Saját bevallása szerint 8 év elnökség alatt szinte egyetlen döntését sem bánta meg. A témák között szerepel 2001. szeptember 11-e éppúgy, mint a Katrina hurrikán, amellyel kapcsolatban számos bírálat érte a szövetségi kormányzatot, és a gazdasági válságról is szó esik benne.

A Guardian bírálata szerint a mű, amelyet elvileg maga az elnök, valójában pedig egykori szövegírója, a 28 éves Christopher Mitchel írt, nélkülöz mindenféle személyes jelleget. Valódi magyarázatok helyett valójában csak bemutatja, milyen információk birtokában hoztak meg bizonyos döntéseket. A memoárban Bush említést tesz egykori alkoholizmusáról, amelyen 40 évesen sikerült túljutnia. Az Independent kritikusa szerint a memoárban közölt bennfentes információk minden bizonnyal bestsellerré teszik a könyvet. A lap megemlíti, hogy az elnök, aki a most megjelent művel két év kihagyás után ismét a nyilvánosság elé lépett, kedd este Oprah Winfrey műsorában folytatja a kötet bemutatását.

Bush állítása szerint elnökségének legszörnyűbb pillanata az volt, amikor Kanye West rapsztár rasszistának nevezte őt a Katrina hurrikán idején. Más dolog azt mondani, hogy nem értékelem azt, ahogy az ügyeket intézed, és más dolog azt mondani, hogy „rasszista vagy”, ezt zokon vettem – mondta a volt amerikai elnök hozzátéve: „ez volt az egyik legundorítóbb dolog elnökségem alatt”.

Bush megemlíti a Guantánamo-támaszponton a foglyok kikérdezésére alkalmazott, szimulált vízbefojtásos technikán alapuló vallatási eljárást is, amely szerinte nem számít kínzásnak. Terrortámadásokat akadályozott meg, az volt a dolgom, hogy megvédjem Amerikát. És én megtettem” – állítja.

Bush tudomása szerint mindössze három személy ellen alkalmazták a waterboarding néven ismert technikát, melynek köszönhetően az exelnök szerint a londoni Heathrow reptér, illetve a Canary Wharf üzleti negyed felhőkarcolói elleni terrortámadásokat lepleztek le.

A könyv talán legemberibb momentuma, amikor Bush abortuszellenes nézetei gyökereiről vall. Ebből megtudhatjuk, hogy édesanyja, az egykori first lady, Barbara Bush George W. kamaszkorában egyszer elvetélt, a magzatot pedig egy befőttes üvegbe tette, amit gyakran megmutatott fiának. “A dolog kétségkívül hatással volt rám, az élet tiszteletének filozófiájára tanított” – fogalmaz könyvében Bush.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik