Nagyvilág

Robbantottak egy iraki városban

Tízen meghaltak, 38-an pedig megsebesültek, amikor felrobbant egy autóba rejtett pokolgép hétfőn az iraki Kerbelában, a síiták egyik szent városában - közölték kórházi források.

A kerbelai tartományi tanács vezetője, Mohammed al-Muszavi szerint a merénylet célpontjai iráni zarándokok voltak. Az autó egy olyan busz közelében robbant fel, amely őket szállította.

Miután mintegy két éve az erőszak alábbhagyott, a külföldi zarándokok száma újra megnőtt Irakban. Kerbela közúton 110 kilométerre délnyugatra található Bagdadtól.

November 2-án szélsőségesek tizenegy támadást intéztek bagdadi síita negyedek ellen: 64-en meghaltak, 285-en pedig megsebesültek. Előtte 46 keresztény és hét rendőr vesztette életét egy bagdadi túszejtő akcióban.

Elemzők szerint az erőszakcselekmények az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet elkeseredett próbálkozásai arra, hogy kihasználják a nyolc hónapja tartó politikai vákuum utolsó perceit. Irakban március elején tartottak választásokat, amelyeken egyik párt sem kapta meg a kormányzáshoz elegendő többséget.

Azóta még nem sikerült megalakítani az ország új kormányát, de az iraki politikai pártok szombaton nyélbe ütötték a hatalommegosztási megállapodást, amelynek értelmében Núri al-Máliki marad az ország miniszterelnöke, Dzsalal Talabani megtartja az államfői tisztséget, míg az Ijád Allávi volt kormányfő vezette Iraki Blokk adja a parlament elnökét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik