Külföld

Reggel indul tovább az atomvonat

admin
admin

2010. 11. 08. 06:33

A német rendőrség hétfő hajnalban elkezdte eltávolítani a tüntetőket az atomvonat útjából. A több ezer tiltakozónak előzőleg sikerült elérnie, hogy az úti céljától mintegy 15 kilométerre álljon meg a Franciaországból nukleáris hulladékot szállító szerelvény. A vonat valószínűleg majd csak hétfő reggel indul tovább.

Több ezer ember telepedett le a sínekre vagy azok mellé Harlingennél. A vonat nem messze onnét, Dahlenburgnál állt meg. Ezúttal azonban nem voltak erőszakosak a tüntetők, mint ahogy ez korábban többször előfordult a szerelvény útján. A rendőrség tárgyalni kezdett a tiltakozókkal, de ez nem járt eredménnyel. Ezért elkezdték egyenként elvinni őket a pálya közeléből.

Rendőrszakszervezeti források és a Greenpeace környezetvédő szervezet nem sokkal korábban azon az állásponton voltak, hogy jobb volna, ha csak reggel próbálnák meg elindítani a vonatot.

Vasárnap napközben a német rendőrség gumibot, könnygáz és vízágyú bevetésével lépett fel mintegy 250 ember ellen, akik megkísérelték elhordani a sínpályát alátámasztó zúzott követ Metzingen közelében, mintegy 30 kilométerre a szerelvény úti céljától, Dannenberg településtől. A vonatról ott teherautókra rakják át a nukleáris hulladékot, és szállítják a gorlebeni atomtemetőbe. Az összecsapások sérültjeinek számáról késő estig nem tudtak adatokat közölni, a lüneburgi rendőrség szóvivője csak annyit tudott mondani, hogy a sérültek között vannak tüntetők és rendőrök is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.