Külföld

Obama Indiát is bevenné az ENSZ BT-be

admin
admin

2010. 11. 08. 15:18

Az Egyesült Államok támogatja, hogy az ENSZ reformja révén India a Biztonsági Tanács (BT) állandó tagjává váljon - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök hétfőn az indiai parlamentben mondott beszédében.

“A Washington által szorgalmazott igazságos és fenntartható nemzetközi rend részét képezi egy olyan világszervezet, amely hatékony, hiteles és legitim. Ennek fényében kijelenthetem: szeretném, ha a következő években oly módon alakítanák át a Biztonsági Tanácsot, hogy abban India állandó tagként helyet kapjon” – mondta Obama háromnapos indiai látogatásának utolsó napján.

India évek óta törekszik arra, hogy állandó tagságot nyerjen a BT-ben, amivel elismertethetné növekvő gazdasági erejét és a nemzetközi ügyekben betöltött egyre jelentősebb szerepét. Újdelhi felvétele azonban csak az ENSZ egyelőre körvonalazódó, várhatóan még évekig elhúzódó reformjának keretén belül valósítható meg, ezért Obama kijelentése lényegében nem több diplomáciai gesztusnál.

A BT jelenlegi öt állandó tagja – az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország és Nagy-Britannia – vétójoggal rendelkezik. Évek óta folyik a vita arról, hogyan kellene átalakítani a testület nyilvánvalóan idejétmúlt szerkezetét.
Obama beszédében arra is kitért, hogy az Egyesült Államok “továbbra is egyértelművé fogja tenni a pakisztáni vezetők számára: elfogadhatatlan, hogy terroristák menedékre lelhetnek az országban”. Washington ragaszkodik továbbá ahhoz is, hogy felelősségre vonják a mumbai terrortámadás elkövetőit – mondta Obama, akinek szavait nagy taps kísérte az indiai törvényhozásban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Bécs, 2018. január 13.
A legutóbbi választások nyomán az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciójával december közepén meglakult új osztrák kormány ellen tiltakoznak tüntetők Bécsben 2018. január 13-án. (MTI/EPA/Florian Wieser)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.