Nagyvilág

Éles lőszerrel lőttek a tüntetők közé Nyugat-Szaharában

A marokkói biztonsági erők hétfőn hajnalban kormányellenes tüntetők táborát támadták meg Nyugat-Szahara legnagyobb városa, Laajun közelében, sok a sebesült.

Egy marokkói hivatalos forrás szerint egy csendőr, egy rendőr és egy tűzoltó meghalt, és legalább hetven ember megsebesült. A Nyugat-Szahara függetlenségéért küzdő Polisario Front viszont több százra teszi a sebesültek számát.

A szervezet egy közleményében azt állította, hogy a marokkói erők helikopterek támogatásával csaptak le. Az akció során vízágyúkat, könnyfakasztó gázt vetettek be, és éles lőszerrel tüzeltek.

Az elmúlt hónapokban több ezer ember gyűlt össze egy sátortáborban a város külterületén, hogy munkahelyet és jobb életkörülményeket követeljen. Az összecsapás nem sokkal azelőtt robbant ki, hogy az ENSZ közvetítésével tárgyalások kezdődtek az egykori spanyol gyarmat, Nyugat-Szahara jövőjéről.

Spanyolország 1975-ben adta meg hajdani gyarmatának a függetlenséget, de a foszfátban gazdag Nyugat-Szahara végül marokkói ellenőrzés alá került. A területért azonnal háború tört ki a függetlenséget követelő Polisario Front és Marokkó között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik