Nagyvilág

Elégedett a görög kormányfő

A görög miniszterelnök bejelentette vasárnap este, hogy elégedett a regionális és helyhatósági választások aznapi első fordulójának eredményeivel, amelyek szerint az általa vezetett szocialisták állnak nyerésre, ezért folytatni akarja a munkát, az elhatározott reformokat.

Nem akarja előre hozott parlamenti választások kiírását, amint ezt kilátásba helyezte arra az estre, ha pártja, a szocialista PASZOK vereséget szenvedne. Hozzátette azonban: gondot fog jelenteni a politikai osztály számára, hogy a választásokon alacsony – a média által alig több mint 45 százalékosra becsült – volt a részvétel.

“Változtatni nem könnyű. Egy évvel ezelőtt a görögök a hatalomba emeltek minket, és ma megerősítették, hogy akarják ezt a változtatást. Holnaptól folytatjuk a munkát” – jelentette ki Papandreu televíziós beszédében.

A szavazatok 10 százalékának összeszámlálása alapján a feladattal megbízott magáncég közölte, hogy a 13 régióból hétben vezetnek a kormányzó szocialisták (PASZOK).
Andreas Scheuerle, a Dekabank egyik közgazdásza szerint jó hír, hogy a kormányfő folytatni akarja a munkáját, és hogy csökken a politikai bizonytalanság az országban. Mint mondta, a miniszterelnök nem nyerte meg ugyan a választásokat, de nem is veszítette el azokat.

Antonisz Szamarasz, az ellenzéki konzervatív Új Demokrácia vezetője azonban kijelentette, hogy Papandreu nem kapott felhatalmazást a választóktól programja folytatására, hiába zsarolta meg őket azzal, hogy kormányával szembeni bizalmi szavazásnak tekinti a regionális választásokat, ugyanis a választók többsége nem ment el szavazni.

Az egy éve hivatalba lépett kormánynak az utóbbi ötven év legsúlyosabb gazdasági válságával kellett szembenéznie, és arra kényszerült, hogy segítséget kérjen a Nemzetközi Valutaalaptól és az Európai Uniótól. A két szervezet 110 milliárd eurós hitelcsomaggal megmentette az országot az államcsődtől, de ezért súlyos árat kell fizetni. A kormány szigorú gazdasági megszorításokat vezetett be, ami viszont sztrájkhullámot váltott ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik