Nagyvilág

Nyomozást követelnek a megvert újságíró ügyében

A szombatra virradó éjszaka összevert Oleg Kasin újságíró ügyében vezető orosz újságírók nyílt levélben fordulnak Dmitrij Medvegyev elnökhöz a bűntett, illetve a más újságírók ellen elkövetett merényletek felderítését követelve.

Az openspace.ru honlapon közzétett tervezetben a szerzők emlékeztetnek rá, hogy nem derítették fel a Vlagyiszlav Lisztyev televíziós műsorvezető és Anna Politkovszkaja, a Novaja Gazeta című lap újságírója ellel elkövetett gyilkosságokat, vagy azt, hogy ki verte nyomorékká Mihail Beketovot, a Himkinszkaja Pravda kiadó-főszerkesztőjét, s mindez könnyű prédává teszi az újságírókat Oroszországban.

A levéltervezet rámutat: Oroszországban csak idén nyolc újságírót gyilkoltak meg, és 40 továbbit támadtak, vertek meg.
“Biztosítani kell az újságírók védelmét, s a hatalom közvetlen felelősséget visel azért, hogy ne legyen veszélyes a sajtóban dolgozni. Az újságíróknak joguk van ahhoz, hogy félelem nélkül eleget tehessenek kötelességüknek” – mutat rá a dokumentum.

Az aláírók között van Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta, Leonyid Parfjonov, a Forbes Magazin orosz kiadása főszerkesztője, Julija Latinyina igen tekintélyes publicista, Ilja Barabanov, a The New Times című lap főszerkesztő-helyettese és a sajtó számos más ismert képviselője. A közlés szerint az aláírások gyűjtését vasárnap délután folytatják a moszkvai rendőrség székházánál.
A Petrovka utcán lévő épület előtt már szombaton késő délután sokan összegyűltek, hogy kifejezzék tiltakozásukat, s egyesek “Megverték Oleg Kasint. Követelem, hogy találják meg a végrehajtókat és a megbízókat” feliratú plakátokat emeltek a magasba.

Kasin állapota súlyos, de stabil, az újságírót továbbra is mesterséges kómában tartják felesége interneten közzétett tájékoztatása szerint. Alsó és felső állkapcsát megoperálták, a töréseket ellátták, s vezető orvosok vasárnap konzíliumon döntenek a további kezelésről.

A Kreml sajtószolgálata közölte, hogy Dmitrij Medvegyev elnök mielőbbi javulást kívánt Kasinnak, aki az államfő tevékenységéről tudósító újságírók csoportjában is dolgozott.

Az államfő a Twitteren vezetett blogjában jelezte: utasítást adott a legfőbb ügyészségnek és a belügyminisztériumnak, hogy megkülönböztetett figyelemmel kísérjék a nyomozást. “A tetteseket meg kell találni és felelősségre kell vonni” – írta.

A Szovjetunió széthullása óta Oroszország az újságírók számára az egyik legveszélyesebb országnak számít, s csak 2000 óta 19 újságírót öltek meg. Ám a bérgyilkosságok és támadások áldozatául esett orosz újságírók és jogvédők listája hosszú. Némelyik ügyben az elkövetőket megtalálták és elítélték, de a megbízókat egyetlen esetben sem nevezték meg, és nem vonták felelősségre. A legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottság nemrég jelentette be, hogy néhány ügyben ezek közül felújítja a nyomozást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik