Nagyvilág

Kisállat-krematórium létesül Berlinben

Még ebben az évben elkészül Berlin Pankow nevű kerületében a német főváros első krematóriuma a kedvtelésből tartott állatok számára.

Németország talán csak Anglia mögött marad el az állatok szeretetében. A 82 millió lakost számláló Németországban 22 millió kutyát, macskát, nyulat tartanak kedvtelésből, a tollas házi kedvencek száma is milliókra rúg. Egyedül Berlinben 110 ezer kutya, 350 ezer macska és hasonló számú kisállat – tengerimalac, aranyhörcsög, kanári, papagáj – él családi környezetben.

Mivel az állatok élete – néhány papagájfajt leszámítva – jóval rövidebb, mint az emberé, a gazdák törvényszerűen megélik szeretett négy- vagy kétlábú kísérőik halálát. Az utcai gázolásokat leszámítva manapság a legtöbb kedvenc az állatorvosnál, műtét vagy elaltatás után leheli ki lelkét. A rendelőből a tetemek a „hasznosító telepre” kerülnek, a maradványokból állateledel, takarmány vagy szappan készül.

Sok gazdi számára elviselhetetlen ez a gondolat, ezért évekkel ezelőtt a német főváros Hohenschönhausen kerületében állattemető jött létre. Az állatvédő egyesület gondozásában álló területen jelenleg 2800 sír található.

A pankowi krematórium 3000 négyzetméteres, a létesítmény felét a kert teszi ki, ahol a gazdik rózsát ültethetnek elpusztult kedvencük emlékére. Utóbbiak hamvai szóróparcellába vagy a 16 méter hosszú urnafalba kerülhetnek. Itt egyelőre 200 urna számára van hely – mondta el Klaus Büchner, a krematórium igazgatója.

Az ember társaként élő kutyák 12-15 éves, a macskák viszont akár 20-25 éves kort is megérhetnek. A korosodó négylábúak idővel egyre több egészségi problémával küzdenek, amelyek többnyire gyógyszeres terápiával karban tarthatók. Friss statisztika szerint állatoknak való orvosságra évente 1000 eurót költ egy átlagos német család.

A kérdés november elején a nagypolitika porondján is téma volt: a német törvényhozás felsőháza, a Bundesrat úgy határozott, hogy megengedhető a négylábúak gyógyítását szolgáló szerek interneten történő megrendelése. Ez ugyan eddig is zajlott, ám illegálisan, mivel sértett egy 2007-ben elfogadott törvényt. A szövetségi bíróság azonban idén áprilisban hatályon kívül helyezte a jogszabályt, ezért vált szükségessé a pontosítás.

Ennek értelmében az úgynevezett online patikák – amelyek interneten feladott rendeléseket teljesítenek – ezentúl legálisan értékesíthetnek állatgyógyszereket, de csak olyanokat, amelyek nem vénykötelesek. Antibiotikumok és vakcinák felírására ezután is az állatorvosok illetékesek – ők pedig többnyire tartanak is a rendelőjükben ilyen szereket, tehát az értékesítés – és az üzleti haszon – az ő kezükben marad.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik