Külföld

Felállították a világ legnagyobb Krisztus-szobrát

admin
admin

2010. 11. 07. 21:19

Miután az időjárás is kedvezőbbre fordult, sikerült felállítani a világ legmagasabb Krisztus-szobrát Lengyelországban.

A szombaton felállított szobor ünnepélyes felavatását november 21-re tervezik a német határtól 70 kilométerre fekvő Swiebodzin nevű kisvárosban. A szobor 36 méteres, és egy 16 méter méter magas dombon áll. Ezzel felülmúlja a világ eddig legmagasabb Krisztus-szobrát, amely Rio de Janeiro városában áll. A brazil metropolisz Krisztus-szobra 30 méter magas és nyolc méteres talapzaton áll – immár 80 éve.

A lengyelországi alkotás ötletgazdája Sylwester Zawadzki, a város egykori lelkésze, aki 2000-ben Krisztust akarta megtenni a város védelmezőjének. Ez a terve az egyházi vezetők ellenállása miatt megbukott.

Zawadzki vezetésével öt évvel ezelőtt vágtak bele az építésbe, kezdetben csak egy kisebb kerti szobrot terveztek, idővel azonban a projekt egyre nagyobb méreteket öltött.

A 400 tonnás kőszobor építésétől kezdve megosztja lengyel közvéleményt. A városi vezetők reményei szerint a szobor fellendíti a turizmust. Az ellenzők viszont azt mondják, hogy az alkotásra költött pénzt hasznosabb célokra, például a betegekre, vagy az árvák ellátására is fel lehetett volna fordítani.

Szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy nem elég mély a talpazat alatti beton. „Legfeljebb 20 évet adunk neki, és az egész darabokra fog hullani” – mondta az egyik építész a lengyel sajtónak nyilatkozva.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.