Nagyvilág

Qantas: merő véletlen a két kényszerleszállás

Merő véletlen a Qantas szóvivője szerint, hogy 48 órán belül a légitársaság két utasszállító repülőgépe hajtott végre kényszerleszállást.
Kapcsolódó cikkek

“Merő véletlenről van szó, a két incidensnek nincs köze egymáshoz” – nyilatkozta szombaton Sydney-ben a légitársaság szóvivője.

A Qantas egyik A380-as repülőgépe csütörtökön hajtott végre kényszerleszállást a szingapúri repülőtéren, miután egyik hajtóműve leállt. Pénteken pedig egy Boeing 747-es kényszerült visszafordulásra, ugyancsak a szingapúri főváros repülőterére, miután a pilóta rögtön a felszállás után ugyancsak az egyik motor meghibásodását jelentette. Mindkét gép utasai a motorból kicsapó füstről, valamint robbanáshoz hasonlító zajról tettek említést. Mindkét gép Sydney-be tartott, az egyik Londonból, a másik Frankfurtból Szingapúr közbülső érintésével.

Miközben az Airbus A380-as karbantartását október elején Frankfurtban a Lufthansa végezte, a Boeing ellenőrzésére Ausztráliában került sor. A Lufthansa most azt hangoztatta, hogy a hajtóművekre nem terjedt ki az ellenőrzésre vonatkozó szerződés, a Qantas szerint ezt az ellenőrzést a gyártó Rolls Royce végezte.

A repülőmérnökök szakszervezetének állásfoglalása szerint a Qantas gépeinek biztonsága a külföldi ellenőrzések miatt teljességgel nem garantálható. Az ausztrál légitársaság ezt visszautasította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik