Nagyvilág

Megvan a kubai gép fekete doboza

Megtalálták a Kubában csütörtökön szerencsétlenül járt utasszállító repülőgép fekete dobozát.

A kubai kormány közlése szerint a repülési adatokat és a pilóták beszélgetéseit rögzítő dobozra egy nappal később bukkantak rá az ország középső részén, Sancti Spíritus tartományban, Guasimal kisváros mellett történt katasztrófa helyszínének közelében. A hatóságok azt remélik, hogy az adatok kiértékelése közelebb visz a szerencsétlenség okainak feltárásához.

Az AeroCaribbean légitársaság ATR 72-212 típusú repülőgépe – fedélzetén 68 személlyel, köztük 28 külföldivel – Santiago de Cubából Havannába tartott. A fedélzeten tartózkodók valamennyien életüket vesztették. A szerencsétlenségnek magyar áldozata nem volt.

A katasztrófa egy nehezen megközelíthető hegyi körzetben történt. Feltevések szerint a karibi térségben tomboló, Tomas névre keresztelt trópusi vihar szerepet játszhatott a szerencsétlenségben.

A mostani az egyik legsúlyosabb katasztrófa volt a kubai légiközlekedés történetében. Az eddigi legnagyobb szerencsétlenség 1989-ben történt, amikor egy IL-62-es zuhant le röviddel a felszállás után, több mint 150 fővel a fedélzetén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik