Nagyvilág

A V4 velünk van

A cseh államfő szerint a visegrádi csoport (V4) támogatja a jövő évi magyar és lengyel EU-elnökség idejére meghatározott prioritásokat.

Václav Klaus erről a négy visegrádi ország (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország) köztársasági elnökeinek péntek délutáni plenáris ülése után megtartott sajtóértekezletén beszélt Karlovy Varyban.

„A magyar és a lengyel elnök a találkozón ismertette országa legfőbb célkitűzéseit az EU-elnökség idejére. Ezek nemcsak az ő prioritásaik” – mondta Klaus újságíróknak. A cseh elnök megemlítette: Varsó – egyebek között – kiemelten kíván foglalkozni az energiabiztonsággal, valamint a régi és az új uniós tagállamok között még meglévő korlátok lebontásával.

„Ehhez mi is csatlakoztunk” – fejtette ki Klaus. Emlékeztetett, hogy a korlátok lebontása a tavalyi cseh EU-elnökség legfőbb jelszava volt.

Klaus leszögezte: a pénteki találkozó elsősorban ismerkedő jellegű volt, hiszen a régebben tisztségben lévő cseh és szlovák államfő (Václav Klaus és Ivan Gasparovic) mellé a magyar és a lengyel elnök (Schmitt Pál és Bronislaw Komorowski) személyében két új államfő társult.

Klaus úgy vélte, hogy a szombati plenáris ülésen már néhány konkrét probléma, terv is szóba kerül. Ezek közül a romakérdést említette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik