Nagyvilág

Egy kamaszkorú fiú robbantotta fel magát

Felrobbantotta magát egy kamaszkorú öngyilkos merénylő pénteken, egy zsúfolt bazárban Afganisztán északnyugati részén.

A fiú Farjáb tartomány tanácsának vezetőjét, Mullah Rahmatullah Turkistanit szerette volna megölni, de a politikus csak megsebesült a támadásban. Turkistani rendszeresen felkereste a bazárt, hogy ott találkozzon a tartomány lakosaival, meghallgassa panaszaikat és a helyi étteremben megebédeljen.

A város rendőrfőnöke elmondta, hogy a szemtanúk látták a helyszínen sétálgató fiatal fiút, aki könyvet tartott a kezében, és néha olvasni kezdett. Valószínűleg így várt az áldozatára. Amikor Turkistani megérkezett, a fiú elindult felé és felrobbantotta a pokolgépét. A szemtanúk a helyszínen szétszóródott testrészei alapján azonosították a merénylőt.

Az afgán elnök, Hamid Karzai elítélte és iszlámellenesnek nevezte a robbantást, de hangsúlyozta, hogy az eset nem állítja meg a kormányát a béke és a stabilitás megteremtésében.

Az egyre gyarapodó számú támadások Afganisztán nyugati és északi részén, bár katonailag nem jelentősek, jól mutatják, hogy terjed az erőszak az iszlám országban. A bazárban történtektől független a NATO három katonáját is megölték pénteken Afganisztánban.

AJÁNLOTT LINKEK:

Kilenc éve kezdődött az afganisztáni háború (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik