Nagyvilág

Csúcsot döntött a skót whisky exportja

Tízéves csúcsot döntött meg az idén az első félévben a skót whisky exportja, elsősorban annak köszönhetően, hogy a feltörekvő országokban igazi státuszszimbólumnak tartott italból a korábbinál több fogyott.

A skót whiskygyártók szövetségének pénteken ismertetett adatai szerint idén január-június között 1,47 milliárd fontsterling (2,37 milliárd dollár) értékben adtak el külföldön, 17 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A felzárkózó országok közül Dél-Koreában 69 százalékkal, Kínában 66 százalékkal, Indiában 44 százalékkal nőtt az import. A skót whisky oroszlánrészét azonban továbbra is a fejlett országok vásárolják: a legnagyobb piac, az Egyesült Államok importja például 34 százalékkal bővült, 233,7 millió fontsterlingre. De nőtt a kereslet Franciaországban, Spanyolországban, és Németországban is, csupán Görögországban csökkent 9 százalékkal az import a megszorító intézkedések miatt.

A skót whisky adja az Egyesült Királyság teljes élelmiszer- és szeszesitalexportjának egynegyedét, és a skóciai kivitel 80 százalékát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik