Nagyvilág

Egy teljes falu mond nemet a Google-nak

Észak-Németországban egy teljes falu mond nemet a Google utcanézegetőjére, miközben volt olyan község is, amely tortát sütött a Street View elindításának tiszteletére.

A mindössze hetvenlelkes Parum közösen aláírt petíciót küldött Peter Schaar szövetségi adatvédelmi biztosnak, hogy a falut teljes egészében töröljék a Google nagyfelbontású utcanézetekkel bővített térképéről. A petícióval azonban nem biztos, hogy teljesíthető lesz a lakók követelése, így előfordulhat, hogy a 25 háztartásnak külön-külön kell majd kérvényeznie a magántulajdonban lévő ingatlanok “elmaszatolását”.

Az amerikai informatikai vállalat az aggodalmakra válaszolva a kezdetektől fogva azzal próbálta megnyerni németek bizalmát, hogy az év végéig Németországban is elinduló Street View-oldalakon nemcsak az arcokat és a rendszámtáblákat, hanem a házakat, kerteket is töröltetni engedi a műholdas térképhez kapcsolódó utcanézetekből. A törlési kérelmek elküldésére kiszabott időn belül összesen 244 237 kérés érkezett, azaz a 8,5 millió német háztartás 2,9 százaléka jelezte, hogy nem szeretné, ha a tulajdonát képező ingatlan felismerhető lenne.

A Google alkalmazásának online tesztelése egyebek mellett a berlini kancelláriahivatal előtti Willy Brandt útról, a hamburgi Köhlbrand-hídról és a Bayern München futballcsapat otthonáról, az Allianz Arénáról készült felvételekkel kezdődött. Ezt követően december végéig húsz német nagyváros lesz bejárható a nagyfelbontású panorámaképekkel kiegészített térképszolgáltatással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik