Külföld

Több katonát küldene Szlovákia Afganisztánba

admin
admin

2010. 11. 03. 13:55

A szlovák kormány jóváhagyta azt a javaslatát, miszerint a jövőben az eddigi maximum 314 katona helyett 348 katona szolgálhasson Afganisztánban. Már csak a parlament igenje hiányzik a megvalósításhoz.

A közeljövőben Pozsony egy tűzszerész egységet kíván Afganisztánba küldeni. Ez az egység a fel nem robbant muníció, illetve a különféle robbanószerkezetek semlegesítésével foglalkozna. Feladatuk közé tartozna ezeknek a lőszereknek és berendezéseknek a felkutatása is Afganisztán déli részén. A tervek szerint 490 ezer eurót tenne ki az egység évi költségvetése.

Ugyanakkor egy legfeljebb 20 tagú speciális egység is készül Afganisztánba. A kommandósok részt vesznek az afgán biztonsági erők tagjainak kiképzésében, és feladatuk lesz a koalíciós erők védelme is. Az ő évi költségvetésük 3,2 millió euró. További tíz katona is készül Afganisztánba, az ISAF misszió különböző parancsnoki szerveibe. Itt a költségek évi 1,45 millió euróra rúgnak.

A szlovák katonák jelenleg a holland parancsnokság alatt álló Uruzgan tartományi újjáépítési egység részét képezik. A jövőben a szlovákok várhatóan a hasonló feladatokkal megbízott magyar parancsnokság alatt álló Baglan tartományi egységhez fognak tartozni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Apa lesz Tabáni István

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.