Nagyvilág

Sarkozy megfigyelteti az újságírókat

A francia elnöki hivatal "teljes őrültségnek" nevezte a Le Canard Enchainé című francia hetilap vádját, miszerint Nicolas Sarkozy személyesen felügyeli a számára kényes ügyeken dolgozó újságírók megfigyelését.

A belső elhárítás központi igazgatóságának (DCRI) forrásaira hivatkozva a hetilap azt állította: “az év eleje óta, amint egy újságíró az elnök számára vagy hozzá közelállók számára kínos nyomozásba fog, Sarkozy szól Bernard Squarcininak, a titkosszolgálatok vezetőjének, hogy foglalkozzon az illetővel. Röviden figyeltesse meg, vegye számba a kapcsolatait és főleg az informátorait”.

Az újság szerint a DCRI egy külön csoportot is létrehozott az újságírók forrásainak leleplezésére. Ehhez első lépésben a megfigyeltek telefonhívásainak nyilvántartását nézik át, hogy azok alapján azonosítsák a hírforrásokat. “A szolgáltatók nagyon készségesek velünk” – mondta a lapnak a titkosszolgálat egyik munkatársa.

Sarkozy megfigyelteti az újságírókat 1

A hetilap hangsúlyozza, hogy az állításokat az elnök környezetében lévők bizonyos kijelentései is megerősítik: “egyesek ugyanis nem is csinálnak titkot az elfogadhatatlan gyakorlatból”. A Le Canard Enchainé név szerint említi Henri Guainót, a köztársasági elnök egyik legfőbb tanácsadóját és beszédíróját, aki állítólag diplomaták előtt kijelentette: “Az újságírókat helyrerakjuk”.

Míg az elnöki hivatal cáfolta a Le Canard Enchainé állításait, a belügyminisztérium nem kívánta kommentálni. A titkosszolgálatok azonban nem tagadták teljesen, de annyiban pontosították, hogy a DCRI igazgatója “soha nem kapott instrukciókat Nicolas Sarkozytől, amióta elnök lett”.

A DCRI ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy “nem újságírókkal foglalkozik, hanem esetleg a forrásaikkal”. Emlékeztetett arra, hogy elsődleges feladatai közé tartozik a terrorizmus elleni harc és az állam érdekeinek védelme, így amennyiben magas rangú miniszteri tisztviselőktől információk szivárognak ki, a titkosszolgálatoknak kötelességük az üggyel foglalkozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik