Külföld

Meghalt Csernomirgyin

admin
admin

2010. 11. 03. 09:10

Elhunyt Viktor Csernomirgyin volt orosz miniszterelnök hajnalban. 73 éves korában érte a halál, moszkvai lakásán.

Csernomirgyin 1992-től 1998-ig volt Oroszország miniszterelnöke, 2001 és 2009 között Ukrajnában dolgozott nagykövetként, s ezt követően kinevezték elnöki tanácsadónak, az elnök nemzetközi gazdasági együttműködés kérdéseivel foglalkozó megbízottjának.

Az orosz belpolitika egyik legszínesebb egyénisége volt, szellemes és találó politikai megjegyzései közül nem egy szállóigévé vált.

Csernomirgyin 1938-ban született egy Orenburg melletti faluban. Műszaki egyetemet végzett és mérnök-közgazdasági diplomát is szerzett, a műszaki tudományok kandidátusa volt, s a szovjet időkben a gazdasági és a pártbeli tisztségek sorát töltötte be. Pályáját egy olajfinomítóban kezdte szűkebb hazájában, majd az ottani városi pártbizottságon folytatta, és 1978-82 között már a Szovjetunió Kommunista (SZKP) Pártja Központi Bizottsága nehézipari osztályán dolgozott; utána két évig a gázipari miniszter helyettese volt.

Gorbacsov idején, 1985-ben gázipari miniszternek nevezték ki, 1986-tól 1990-ig az SZKP KB tagja, ő szervezte meg a Gazprom konszernt, és első vezérigazgatója volt 1989-től 1992-ig, amikor kinevezték kormányfőhelyettesnek.

1992 decemberében nevezte ki az elnök a minisztertanács elnökévé, tisztségét később a kormány elnökévé keresztelték át, és az 1996-os elnökválasztás után is ezt a tisztséget töltötte be.

Borisz Jelcin államfő egy műtétje idején, 1996 novemberében Csernomirgyin volt Oroszország megbízott elnöke. Kormányfői tisztségéről 1998 márciusában váltották le, de augusztustól egy kormányválság idején megbízottként két hónapra még visszatért. Az állami duma azonban kétszer elutasította jelölését, így Jelcin Jevgenyij Primakovot javasolta, akit a duma elfogadott.

Csernomirgyint egy ideig Jelcin legvalószínűbb utódának tekintették, de Vlagyimir Putyin kiválasztása után elvonult a nagypolitikából.

2001-ben nevezték ki ukrajnai nagykövetnek, s egyben az elnök különmegbízottjának a két ország gazdasági együttműködésének kérdéseiben. Hazatérése után, tavaly júniusban a FÁK-államokkal való gazdasági együttműködéssel foglalkozó elnöki megbízottnak tették meg.

Egyszer egy interjúban elmondta, hogy hobbija a vadászat, a tangóharmonikán való muzsikálás és a veterán autók gyűjtése.
Viktor Csernomirgyin talán a legszínesebb egyéniségű szovjet-orosz politikus volt: találó, szellemes, egyenesen aforisztikus mondásai közül sok régen szállóigévé vált, sőt jó néhány bevonult a legnépszerűbb humoristák repertoárjába. Miniszterelnökként például kijelentette: “Úgy fogunk élni, hogy a gyerekeink és unokáink is irigyelni fogják”. A leggyakrabban idézett csernomirgyini mondás: “Jobbat akartunk, de úgy sikerült, mint mindig”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.