Nagyvilág

Kötelező lesz a magyar a román postánál

Kötelezővé válik a kisebbségi nyelvek használata az ügyintézésben a Román Posta kirendeltségeiben azokon a településeken, ahol a kisebbség számaránya meghaladja a lakosság 20 százalékát - adta hírül a Krónika című napilap.

A Kolozsváron megjelenő újság Moldován Józsefet, a román távközlési minisztérium államtitkárát idézi, aki bejelentette, hogy a Román Posta igazgatótanácsa korábban elfogadta a kisebbségi nyelvhasználatra vonatkozó határozatot, s jelenleg ennek kivitelezését vizsgálják.

Az államtitkár arra hivatkozva szorgalmazta a határozat elfogadását, hogy a posta közszolgáltatást végez, így a Románia által is elfogadott Európai Regionális és Kisebbségi Nyelvek Chartája értelmében köteles a kisebbségek nyelvhasználatát biztosítani minden olyan helységben, ahol a kisebbség számaránya meghaladja a 20 százalékot.
A román állami vállalat igazgatótanácsa által elfogadott határozat feltételezi a kétnyelvű táblák, feliratok, útmutatók használatát, emellett az ügyfelekkel kapcsolatba kerülő alkalmazottaknak ismerniük kell a kisebbség nyelvét.

Moldován József elmondta, hogy a határozat gyakorlatba való átültetése hosszabb időt vesz igénybe, hiszen meg kell vizsgálni, mekkora többletkiadást jelent a kétnyelvű táblák, feliratok kifüggesztése. Emellett még ki kell dolgozni a formanyomtatványok, űrlapok két- vagy többnyelvűségének módszertanát. Az államtitkár reméli, hogy az intézmény jövő évi költségvetésébe belefoglalják a többletköltségeket, és már 2011 elején átültetik a határozat egy részét a gyakorlatba.

Az államtitkár szerint a Román Posta székelyföldi kirendeltségeinél esetlegesen már eddig is érvényesült a kétnyelvűség, de az a fontos, hogy ez a teljes intézmény számára is kötelező érvényű legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik