Nagyvilág

Felszámoltak egy roma tábort Lyonban

A francia rendvédelmi erők szerda hajnalban megkezdték egy roma tábor lakóinak eltávolítását a délkelet-franciaországi Lyon központjából.

Az AFP helyszíni tudósítása szerint a média munkatársait távoltartják az eseménytől, a tábort a csendőrség és a rendőrség gépjárművei vették körbe.

A Világ Orvosai nemzetközi segélyszervezet munkatársai szerint a nap folyamán még mintegy 30 személy, köztük gyerekek tartózkodtak a város főpályaudvarának a tőszomszédságában létesített táborban, de sokan batyukat cipelve már távoztak.

A városi prefektusi hivatal utalt arra, hogy a lyoni közigazgatási bíróság szeptemberben döntött a vad tábor felszámolásáról. Akkor még 100-150-en laktak ott. A romák eltávolítását a terület tulajdonosai – egy francia vasúttársaság és Rhone megye önkormányzata – kérték.

A táborlakóknak adott távozási határidő a múlt héten járt le. Sokan az elmúlt napokban hagyták el a tábort.Szeptemberben Lyon egyik elővárosában Pierre-Benite-ben számoltak fel egy roma tábort. Az idei nyáron számos roma, élve a felkínált humanitárius hazatelepedési segéllyel, tért haza Lyonból Romániába.

AJÁNLOTT LINK:

Sarkozy romapolitikája: populista blöff? (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik