Nagyvilág

Elutasították a marihuána legalizálását

Kalifornia állam lakossága elutasította a marihuána legalizálását a félidős szövetségi választásokkal és kormányzóválasztással egy időben, kedden tartott népszavazáson - a CNN prognózisa szerint.

November másodikán ezt a lakossági szavazást kísérte a legnagyobb érdeklődés. Jóváhagyása esetén Kalifornia lett volna az első amerikai állam, ahol engedélyezik a cannabis használatát. Sőt az önkormányzatok jogkörébe utalták volna kereskedelmének engedélyezését is.

A CNN amerikai hírtelevízió az indítvány kudarcát vetítette előre, tekintettel arra, hogy a választókerületek 20 százalékában leadott voksok feldolgozása alapján a kérdésben a kaliforniaiak 57 százaléka nemmel szavazott.

“A kaliforniaiak elismerték, hogy a marihuána legalizálásával nem lesz egészségesebb a lakosság, nem oldódnak meg a szövetségi állam pénzügyi problémái, és nem fog csökkenni a drogháború miatti erőszak Mexikóban” – mondta ezután Gil Kerlikowske, a Fehér Ház Nemzeti Drogellenőrzési Hivatalának igazgatója. A csak “drogcárként” emlegetett Kerlikowske hozzátette, hogy a szer engedélyezése csak növelné a drogfüggők, a közlekedési balesetek és a sürgősségi betegellátások számát.

A javaslat kezdeményezői azzal érveltek, hogy a marihuána tilalma – akárcsak annak idején az alkoholé – hatalmas, nemzetközi fekete piacot teremtett a szernek. Az ellenzők azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy ha meg is szavaznák a javaslatot, a központi törvény akkor is tiltaná a termesztését, tulajdonlását és terjesztését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik