Nagyvilág

Elsöprő győzelmet arattak a republikánusok

A republikánusok megszerezték a többséget a szövetségi képviselőházban a kedden megtartott félidős választásokon, a demokratáknak viszont sikerült megőrizniük többségüket a szenátusban.

A képviselőház új többsége nevében John Boehner, a szövetségi alsóház leendő házelnöke kijelentette, hogy az amerikai nép világosan megüzente Barack Obama elnöknek: meg kell változtatnia irányvonalát. Az ohiói képviselő azt követelte, hogy Washington fogja vissza a költekezést és “adja vissza a kormányzást a népnek”.

Ezzel Nancy Pelosi, az Egyesült Államok első női képviselőházi elnöke elvesztette hivatalát, amelyet az új összetételű kongresszus januári megalakulásáig tölthet be. A CNN szerint a republikánusok a kamara megszerzéséhez szükséges 39-nél akár egy tucatnyival is több mandátumot szereztek. Az MSNBC előrejelzése szerint a republikánusoknak 241, a demokratáknak pedig 192 mandátumuk lesz.

A siker az 1994-es “republikánus forradalomhoz” mérhető, amikor a konzervatív párt 54 mandátumot hódított el, viszont akkor sikerült elnyernie a szenátusi többséget is. Ezt a célt a CNN előrejelzése szerint nem sikerült elérnie.

A szenátusi választás hivatalos végeredménye néhány állam – például Alaszka voksai összeszámlálásának bonyolultsága miatt – csak napok vagy hetek múlva várható.

A demokrata Andrew Cuomo megszerezte New York állam, párttársa, Jerry Brown pedig Kalifornia kormányzói posztját, pedig ellenfele az a Meg Whitman volt, aki magánvagyonából több, mint 140 millió dollárt költött a legyőzésére.

Az utolsó szavazóhelyiségeket közép-európai idő szerint reggel hatkor zárják. Barack Obama elnök délután hatkor értékeli a választás eredményeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik