Külföld

Teafilternek öltözve tomboltak a demokrata hívek

admin
admin

2010. 11. 02. 12:31

Saját kampányrendezvényt szervezett Jon Stewart és Stephen Colbert, a szatirikus humorukról ismert két amerikai műsorvezető. A demokraták mellett kampányolók közül többen teafilternek öltözve tiltakoztak az egyre befolyásosabb Tea Party ellen.

Jon Stewart és Stephen Colbert híres amerikai talk show műsorvezetők a kampány hevében saját felvonulást szerveztek, amelyet a „Gyűlés a józan ész és/vagy félelem visszaállítására” szlogennel reklámoztak. A gyűlésen feltűnő transzparensek többsége a média által gerjesztett félelmet parodizálta: „Légy vidám, ez csak politika”, „Nincs mitől félnünk, csak a félelemtől és a pókoktól”, „Egy kicsit aggódom, de nemsokára elmúlik”. Voltak olyanok is, akik vicces jelmezekbe öltözve kifejezetten a „félelmet promotálták”.

A Comedy Central csatorna által szponzorált rendezvény nem titkoltan az augusztusi „Becsület visszaszerzése” konzervatív felvonulás ellenpólusa akart lenni, így lényegében a liberális demokraták “politikusmentes”, ám politikailag elfogult kampányrendezvényévé vált.

A The Wahington Post által élőben közvetített nagygyűlésen egyes résztvevők a konzervatívokat támogató Fox News elleni transzparensekkel fejezték ki nemtetszésüket, mások teafilternek öltözve tiltakoztak az egyre jobban megerősödő, és így véleményének is hangot adó Tea Party mozgalom ellen. A szatirikus humorukról ismert műsorvezetők beszédeik, paródiáik során a média felelősségét firtatták többször is, amellyel a politikai diskurzust a szélsőségek irányába sodorják és nem állnak ki a józan ész mellett.
Stephen Colbert és Jon Stewart a színpadon (fotó: MTI/EPA)

Stephen Colbert és Jon Stewart a színpadon (fotó: MTI/EPA)

A félidős kongresszusi választásokon a választók mind a 435 képviselői mandátumról, valamint a hatéves mandátummal rendelkező 100 szenátor mintegy harmadának a helyéről döntenek. Harminchét szövetségi állam (és két amerikai terület) kormányzót is választ, és alsóbb szinteken is lecseréli tisztségviselőit, valamint az állami kongresszusok tagjait. Több városban a polgármester személyéről is döntenek. Ezen felül mintegy száz kérdésben tartanak népszavazást, állami szintű adókról és törvényekről, Kaliforniában például arról, hogy legalizálják-e a marihuánát.

Az amerikai félidős választások körül nincs akkora a “felhajtás”, mint az elnökválasztások esetében, fontosságuk – a számszerű eredményen túl – abban fogható meg, hogy jelzik: mennyire népszerű, elfogadott az elnöki ciklus félidejéhez érkezett államfő személye és politikája. A mostani választási kampányra rányomta bélyegét az erőtlen gazdasági fellendülés, a munkanélküliség magas szintje, az ország adósságállománya. Sok amerikait csalódással tölt el a kormányzat gazdaságpolitikai irányvonala, s ebből főleg a jobboldali populista Tea Party-mozgalom profitálhat.

Az előrejelzések szerint a mostani félidős választásokon az ellenzéki republikánusok el fogják hódítani a képviselőházat, s a demokratáknak nagyon meg kell harcolniuk azért, hogy megőrizhessék fölényüket a szenátusban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.