Nagyvilág

Újra kitört a Merapi vulkán Indonéziában

Ismét kitört az indonéziai Jáva szigetén a Merapi vulkán: a tűzhányó több száz méter magas forró hamufelhőt lövellt ki magából helyi idő szerint hétfő reggel.

A világ egyik legaktívabb vulkánjának számító Merapi múlt kedden tört ki először, majd csütörtökön ismét működésbe lépett.

A természeti csapás eddig 38 emberéletet követelt, s több ezer lakost telepítettek ki a környékről, most újabb áldozatokról vagy károkról nem érkezett jelentés.

A hegyre otthonaként tekintő 40 ezer ember közül sok úgy vélte, ez még nem ok a menekülésre és a sopánkodásra. Ők továbbra is tisztelik a Merapit: jöjjön, aminek jönnie kell.

Úgy vélik, neki köszönhetőek a turisták és a termékeny talaj, ám az emberek kizsákmányolják a Tűz-hegyet, s vannak bizonyos határok, amelyeket nem szabad átlépni. A Merapi emberemlékezet óta a jávai mitológia egyik központi alkotóeleme. A helyiek azt állítják, hogy szellemek őrködnek felette, akiket áldozati adományokkal kell kiengesztelni. Az Umbulharjo nevű faluban élő 59 éves Poniman elmondta, hogy tervben is volt egy szertartás – de későn. Ha sor került volna rá még a kitörés előtt, talán senkinek nem kellett volna meghalnia. Poniman szerint a rossz időzítés volt a felelős a hegy “őrzőjének” haláláért is. A helyiek által szentként tisztelt Mbah Maridjan saját házának összeomló falai alatt vesztette életét kedden. A hegy “őrzőjét” sokan dicsérik, hogy még az utolsó pillanatban sem hagyta el a Merapit. A babonásnak tartott társaságot csak a távoli fővárosban, Jakartában bírálták.

A hegyen lakók semmit sem engednek fel a Merapira, így rendszeresen összetűzésbe keverednek a mentőalakulatokkal. A hétvégén katonáknak kellett néhány falusit kirángatni házaikból, mert egyszerűen nem voltak hajlandóak maguktól biztonságba vonulni. A helyiek továbbra is meg vannak győződve arról, hogy tudnak “olvasni a hegyből”, amely jelet küld nekik, ha újra kitörne. Az, hogy Maridjan és másik 37 társuk meghalt, nem rendíti meg hitüket. “Csak a szellemek tudják, hogy a dolgok miért alakultak így” – mondják.

A tűzhányó közelében lakók nem ismerik a félelmet – erősítette meg Pujogiri Sulistyo, aki egy közeli nagyvárosban, Yogyakartában él. “A hegy jó élettel ajándékozott meg minket. Mindegy, hogy mit termesztünk, epret vagy dohányt, az tökéletes minőségű lesz. Sokkal hálásabbnak kellene lennünk, és nem szabad fenyegetésként tekintenünk a Merapira.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik