Nagyvilág

Több tonna robbanóanyagot fogtak Afganisztánban

Egy afganisztáni bazárban 24 tonna, robbantáshoz is felhasználható anyagot foglaltak le a nemzetközi erők a hét végén - jelentették be Kabulban.

A házi készítésű pokolgépekhez használt ammónium-nitrátot Hilmend tartomány Hán Nesin nevű városában fedezték fel, amikor átkutatták a bazárt.

Eközben össze is csaptak a felkelőkkel, akik a bazárban szerezték be utánpótlásukat. Az összecsapás szombat éjjel kezdődött, de átnyúlt vasárnapra is. A lázadók közül legalább 15-en elestek a tájékoztatás szerint.

Afganisztánban a házilag készített pokolgépek okozzák a külföldi katonák veszteségeinek 60 százalékát. Alapanyaguk gyakran az eredetileg műtrágyaként használt ammónium-nitrát, amelynek a forgalmazását a kabuli kormány be is tiltotta az év elején.

Az idén eddig 620 külföldi katona lelte halálát Afganisztánban, s ennek a veszteségnek több mint a felét pokolgépek okozták. A tálib rendszer 2001-es megdöntése óta a nemzetközi erők 2180 tagja esett el az országban, s az idei év messze a legnehezebb számukra.

A most lefoglalt, akár kétezer pokolgép elkészítéséhez is elegendő robbanóanyagon felül 40 kilogramm ópiumot és kábítószer előállításához használatos vegyszereket is találtak a katonák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik