Külföld

Obama meghosszabbította a Szudán elleni szankciókat

admin
admin

2010. 11. 01. 21:17

Barack Obama amerikai elnök hétfőn egy évvel meghosszabbította a Szudán elleni szankciókat, hogy további nyomást gyakoroljon a kartúmi vezetésre az ország déli részének hovatartozásáról tartandó népszavazás megrendezése érdekében.

A január 9-én esedékes referendumon arról döntenének, hogy függetlenné váljon-e a déli országrész, amely 2005 előtt két évtizeden át harcolt Észak-Szudán ellen. Ezzel egy időben az olajban gazdag Abyei tartomány lakossága arról szavazna, hogy az Északhoz, vagy a Délhez akar-e csatlakozni.

Obama a kongresszushoz intézett levelében ugyanakkor kilátásba helyezte, hogy visszavonja a szankciókat, ha a szudáni vezetés haladást ér el az észak-déli ellentétek rendezésében, s ha javulás tapasztalható a darfúri régió humanitárius és biztonsági helyzetében.

Az 1997-ben bevezetett és évente meghosszabbított szankciók értelmében amerikai cégeknek és magánszemélyeknek tilos Szudánnal kereskedniük és az országban beruházniuk. A büntetőintézkedések keretében a kartúmi vezetés és több szudáni magánszemély kintlévőségeit befagyasztották.
Megfigyelők szerint a déli választópolgárok többsége az elszakadásra voksolna januárban. Az észak-déli konfliktusnak két évtized alatt kétmillió halálos áldozata volt, közel négymillió ember kényszerült otthona elhagyására.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.