Nagyvilág

EU-s határőrök érkeznek Görögországba

Kedden érkeznek Görögországba azok a határőrök, akiket az Európai Unió küld segítségül a török határra az illegális bevándorlók áradatának feltartóztatása érdekében.

Athénban egy héttel ezelőtt közölték, hogy levélben kértek támogatást Cecilia Malmströmtől, az Európai Bizottság belügyi biztosától és Annemie Turtelboomtól, a soros EU-elnök Belgium belügyminiszterétől. Malmström azonnal jelezte, hogy Görögország számíthat az európai szolidaritásra, és konkrét segítséget kap az unió külső határainak őrizetéhez.
Görögország és Törökország szárazföldi határán minden nap tömegesen próbálnak belépni Görögországba főként Irakból, Iránból, Afganisztánból, illetve Észak-Afrikából származó illegális bevándorlók.

Az uniós határőr-különítmény – az unió külső határainak védelméért felelős, Frontex nevű ügynökség gyorsbevetésű egysége – 175 főből áll, és a tervek szerint mintegy két-három hónapon át marad Görögországban – tájékoztatott Malmström. Oresztiada és Alexandrupolisz térségében, valamint a Kipi nevű határátkelőnél vetik be az EU-határőröket.

Az alkalmazási előírások értelmében az uniós különítmény emberei csak önvédelmi célra használhatnak fegyvert. Tevékenységükért a görög állam viseli a felelősséget, és soraikban jelen lesz a görög hatóságok képviselője.

Az ENSZ adatai szerint 2008-ban az EU területén őrizetbe vett illegális bevándorlóknak még “csak” 50 százalékát fogták el Görögországban, az idei év első nyolc hónapjában azonban már 90 százalékra rúgott ez az arány. A Frontex arról számolt be, hogy 2010 első felében az unió határain őrizetbe vett 40 997 illegális bevándorló több mint háromnegyede Görögországban lépett be az EU területére, és elsősorban Törökország felől érkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik