Nagyvilág

Elzárják a fogoly mellett pózoló katonát

Öt hónap elzárásra ítéltek egy izraeli katonát, aki fegyvert fogott egy megbilincselt palesztin férfira, és lefotóztatta magát. A csak "S. őrvezetőként" nevezett férfit bántalmazás és katonához méltatlan magatartásban találta bűnösnek a katonai törvényszék -írja az Israel Hayom.

A katonáról azt gyanították, hogy drogot használ, eleinte ezért vették őrizetbe, de ezután megtalálták a mobiltelefonján a felvételeket. A fotók két másik katonát is ábrázoltak hasonló pózokban, így őket is bíróság elé állítják.

Az elmúlt hónapokban számos olyan fotó került nyilvánosságra, amelyek izraeli katonákat mutatnak, amint palesztin őrizetesekkel pózolnak. Emberjogi szervezetek szerint a jelenség széleskörű, és jól jelzi a hozzáállást, amely inkább tekinti a palesztinokat tárgyaknak, mint embereknek.

A felvételek sokfelé tiltakozást váltottak ki, és elítélte azokat az izraeli hadsereg is. Augusztusban az okozott felháborodást, hogy egy katonanő olyan képeket tett fel magáról az internetre, amelyeken bekötözött szemű palesztinok mellett pózolt. Néhány hete pedig egy izraeli tévé mutatott be egy videót, amelyen egy szintén bekötözött szemű palesztin nő mellett táncoló izraeli katona látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik