Nagyvilág

Elment Kennedy tanácsadója

Elhunyt Ted Sorensen, a néhai John F. Kennedy amerikai elnök egyik legbizalmasabb tanácsadója és beszédírója - jelentette a The New York Times című lap internetes oldalán.

A 82 éves férfi halálát agyvérzés okozta, amelyet 2001 óta másodszor, egy héttel ezelőtt szenvedett el. Vasárnap hunyt el egy New York-i kórházban, a halálhírt felesége is megerősítette.

Sorensen már 30-as éveinek kezdetén jogi tanácsadó lett a Fehér Házban, és Kennedy 1963-as meggyilkolásáig a néhai elnök legbefolyásosabb bizalmasai közé tartozott.

Elment Kennedy tanácsadója 1

Elsősorban azonban Kennedy legfontosabb beszédírójaként tartják számon. Tőle származik az elnök beiktatási beszédének legendássá vált mondata: “Ne azt kérdezzétek, hogy hogy mit tehet értetek a haza, hanem hogy mit tehettek ti a hazáért”.

Sorensen, aki Jimmy Carter elnöksége idején szerette volna elnyerni a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) elnökének tisztségét, de liberális nézetei miatt végül nem kapta meg azt, két éve nagyon aktívan támogatta a jelenlegi elnök, Barack Obama választási kampányát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik