Nagyvilág

Brazil elnökválasztás – Dilma Rousseff győzött

A távozó baloldali államfő, a rendkívül népszerű Luiz Inácio Lula da Silva támogatását élvező Dilma Rousseff nyerte meg a brazil elnökválasztás vasárnapi második fordulóját.

A testület tájékoztatása szerint a szavazatok több mint 97 százalékának összesítése alapján Dilma Rousseff az érvényes voksok 55,8 százalékát, míg ellenfele, a jobboldal által támogatott José Serra a 44,2 százalékát szerezte meg.

Dilma Rousseff Brazília első női államfője lesz, hivatalába január elsején iktatják be.

A 62 éves, közgazdász végzettségű Rousseff korábban soha nem töltött be választott tisztséget, az utóbbi években Lula kabinetfőnöke, előtte pedig energetikai miniszter volt.

Az október elején tartott első fordulóban Rousseff 47 százalékot kapott, míg riválisa 33 százalékot.

Dilma Rousseff egykoron gerillaként harcolt a katonai diktatúra ellen. A kemény jelleme és hatalmas munkabírása miatt Brazíliában “vasladyként” emlegetett Dilma Rousseff politikai karrierjét Lulának köszönheti, aki a kormányon belül az egyik legfőbb munkatársává emelte. Lula – aki 8 éve államfő, s aki az alkotmány miatt harmadszor már nem indulhatott az elnöki posztért – a kampány során végig Rousseff megválasztását pártolta.

Egyébként mindkét államfőjelölt azt ígérte, hogy folytatják azt a politikát, ami lehetővé tette, hogy a hatalmas, az Európai Unió területének kétszeresét kitevő, 193 milliós lakossággal rendelkező Brazília a világ nyolcadik gazdasági hatalmává váljon, s több millió brazil tudjon kitörni a szegénységből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik