Nagyvilág

Túszejtés és szabadítás egy bagdadi templomban

Az iraki rendőrség megostromolta azt a keresztény templomot, ahol fegyveresek vasárnap a misén résztvevő hívőket és két papot ejtettek foglyul.

Fegyveresek megtámadtak egy bagdadi keresztény templomot vasárnap: a misén résztvevő hívőket és két papot fogságba ejtették – mondta Slimúne Vardúni bagdadi püspök. A közeli tőzsde épületéből menekülő fegyveresek a misére törtek be. A támadók eredetileg a tőzsde épületébe akartak behatolni, de ez nem sikerült nekik. Tűzharcba keveredtek a rendőrökkel, és pokolgépet is robbantottak. A helyszínen legalább két halott és több sebesült van, a túszok száma 10 körülire tehető.

A szélsőségesek Irakban és Egyiptomban bebörtönzött al-Kaida tagok szabadon engedését követelték a túszokért cserébe. A templomot körbevették a biztonsági erők, majd az ostrom során kiszabadították a húsz hívőt.

“Az akció befejeződött, s az összes túszt kiszabadítottuk” – mondta Ali Ibrahim tábornok, a délkelet-bagdadi rendőrség parancsnoka.

Eric Bloom amerikai katonai szóvivő kijelentette, hogy a korábbi hírektől eltérően nem 10, hanem mintegy 100 túszt ejtettek a templomba behatoló szélsőségesek. Hét keresztényt megöltek, legalább húszan – más források szerint tizenhárman – pedig megsebesültek, amikor szélsőségesek túszokat ejtettek egy bagdadi templomban vasárnap – közölték iraki belügyi és védelmi minisztériumi tisztségviselők.

A szóban forgó épületet már korábban, 2004 augusztus elsején is megtámadták öt másik templommal együtt. Akkor többen meghaltak és megsebesültek.

Október 12-én a Vatikánban tartott szinóduson a kirkuki érsek aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a keresztények egy békésebb élet reményében elhagyják Irakot. Az egyház adatai szerint az iraki katolikusok aránya az 1980-as 2,89 százalékról (378 ezer fő) 0,94 százalékra (301 ezer fő) csökkent 2008-ra.

2008 végén célzott gyilkosságokban 40 kereszténnyel végeztek Moszulban, amelynek következményeképpen 12 ezren menekültek el az észak-iraki városból. Idén február 14-e és 23-a között nyolc hívőt öltek meg ugyanezen a településen és környékén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik